Делото срещу убиеца на 23-годишната студентка Вероника Здравкова - Илиян Здравков, ще бъде гледано по съкратената процедура, реши Великотърновският окръжен съд. Причината е, че Здравков е направил пълни самопризнания.

В залата, където камери не бяха допуснати, Здравков каза, че съжалява за извършеното деяние.

Родителите на Вероника обаче не вярват, че той се разкайва. „Как да му повярва човек, че се разкайва? Въобще не му потрепна през цялото време”, каза бащата Трайчо Трайков. „Плюс това като излезе навън, ще продължи да го прави същото. Той е свикнал! Това е неговия живот”, категорична е и майката Надя Трайкова.

В кулоарите на съда дойде и майката на петте деца на Илиян Здравков, които са оставени на грижата на държавата. Бременна от друг с близнаци, тя си спомни, че през зимата той тръгнал да си търси работа.

По-рано днес роднини и състуденти на убитото момиче протестираха пред съда срещу възможността делото да се гледа по съкратената процедура, което ще намали присъдата му с 1/3. На протеста пред съда във Велико Търново бе поискана доживотна присъда без право на замяна за убиеца. Роднини на момичето са изпратили до съда и две подписки, в които 5 800 души искат доживотна присъда за рецидивиста.

Здравков е внесъл отдавна в Окръжния съд молба за съкратена процедура, от която се е възползвал многократно и за това е получавал по-леки наказания за извършените от него многобройни кражби и грабежи в условията на опасен рецидив. Илиян Здравков е лежал в затвора за убийство, което е извършил като непълнолетен, както и за грабежи и кражби.

През февруари тази година 23-годишната Вероника беше зверски убита от Здравков в района на жп гарата в града. На 3 март, след три дни издирване, момичето беше открито мъртво във водите на река Янтра във Велико Търново.

Установено беше, че извършителят е 40-годишният Илиян Здравков. Той ще отговаря пред съда за грабеж, придружен с убийство. Обвинението срещу него е за това, че чрез употреба на сила е отнел от Вероника дамска чанта, два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност 401,81 лева.

Според обвинението Здравков е нанесъл удари с брадва в челната и тилната област на главата . Той беше арестуван в нощта на 5 срещу 6 март след опит да тегли пари с дебитната карта на Вероника.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!