Делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева ще стигне до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Това заяви Гаврил Благоев, адвокат на една от подсъдимите по делото Димитринка Атанасова, предаде БГНЕС.

Надежда Георгиева бе намерена убита със сатър в дома си в София на 28 февруари 2000 г., а делото приключи на първа инстанция повече от 12 години по-късно - на 9 октомври 2012 г., и то с оправдателни присъди за тримата подсъдими.

В мотивите си Владимир Астарджиев от Софийския градски съд посочи, че косвените доказателства са недостатъчни, а освен това те показват, че двама от подсъдимите, Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев, нямат отношение към престъплението.

Софийски апелативен съд гледа случая на втора инстанция, като прокурор Антония Близнакова поиска от състава да отмени по-рано наложените оправдателни присъди. Според нея по делото може да не са събрани преки доказателства, но косвените са достатъчно, за да обосноват извода, че Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова са извършителите на престъплението.

Свидетелят, който според прокуратурата е изключително важен, разказа, че бил в една килия с Пламен Калайджиев. Така, според него, именно Калайджиев разказал, че убитата адвокатка е била любовница на бившия главен прокурор Филчев. И че той е съдействал за това Димитринка Атанасова да избяга във Великобритания.

Самият Пламен Калайджиев обаче заяви, че няма спомен да е делил килия с Николов.

Ще се видим в ЕСПЧ

Днес делото тръгна на втора инстанция, като по него не бяха направени искания за събиране на нови доказателства и в края на заседанието САС заяви на страните, че ще обяви решението си до месец и половина. Почти сигурно е, че и без това соченото като пример за мудно правосъдие дело ще стигне до Върховния касационен съд.

Адвокат Гаврил Благоев каза, че се занимава и с обжалвания в съда в Страсбург и според него това дело се очертава като едно от емблематичните, в което има фрапантни нарушения.

"Считам, че това дело ще стигне там, това е неизбежно, въпреки че се правят някакви опити в България да се разглеждат, но ние ще направим всичко възможно при едно такова развитие това дело да бъде разгледано в Страсбург", каза той.

Най – общо мотивите, които ще изложат в жалбите са за продължителното водене на делото в досъдебното производство, съществени процесуални нарушения – нарушения на правото на обвиняемите. "Има фрапиращи нарушения, тези нощни разпити, този натиск, който се упражнява върху тях", каза той.