Делото за източването на близо 3 млрд. лв. от КТБ не тръгна за трети път. Бившият мажоритарен собственик на банката и подсъдим Цветан Василев е призован в Белград, според представените документи.

Василев не се яви и днес с обяснението на защитниците му, че в Сърбия срещу него има друго дело за екстрадицията му у нас. Освен това друг подсъдим не влезе в залата поради заболяване.

Съдът назначи медицинска експертиза и наложи глоба от 1000 лв. на подсъдимия Георги Христов, защото не е представил документ.

Защита на банкера Цветан Василев ще поиска спиране на процеса у нас, докато сръбският съд не реши дали да го екстрадира или не.

„Как може той да отсъства, дори не му дават възможност да даде обяснения по случая и делото да си върви? Абсурд”, коментира адвокатът Христо Ботев.

„Ние имаме интерес да се изясни обективната истина по делото. А, господин Цветан Василев е ясно вече на всички български граждани, които са поне на средно ниво на интелигентност, се укрива”, заяви Иван Гешев, административен ръководител на специализираната прокуратура.

Екстрадицията на банкера е поискана именно от прокуратурата преди 3 години и затруднява задочното гледане на делото.

Очакваше се днес делото да тръгне, след като в края на януари стана ясно, че подсъдимият бивш мажоритарен собственик на банката Цветан Василев е получил призовката си в Белград.

Досега имаше два неуспешни опита за провеждане на разпоредително заседание по него.

Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници. По делото са обвинени 18 души.