Делото за атентата на летище „Сарафово” е трудно и много обемно. Това каза в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров. Обвинителният акт беше внесен в специализирания съд в петък.

В помагачество за терористичен акт са обвинени и ще бъдат съдени задочно Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Обвинителният акт е един и двамата са обвинени в едно и също престъпление.

Не са събрани достатъчно доказателства за трети съучастник в атентата.

Според главния прокурор съдът може да се справи и да разпита всички над 170 свидетели.

„Проблемът се поставя не само в свидетелите, аз ви казах, че има около 100 експертизи, има включително и ситуационна експертиза, която е пълно възпроизвеждане на взрива и всички последици от него. Има съдебно-медицински експертизи, има балостични експертизи и всякакви други експертизи, т.е. това няма да бъде лек процес, независимо от факта, че се гледа в отсъствието на обвиняемите.“, каза обвинител №1.

По думите му това дело е прецедент в новата съдебна история на България:

„Доказателствата, които са събрани по реда на международната правна помощ, са събрани с 22 поръчки по международната правна помощ, включително от държавите Ливан, Мароко, държави, с които на практика за първи път ние комуникираме по този начин.“