Софийският градски съд прекрати делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, тъй като деянията, описани в обвинителния акт не съставляват престъпление, съобщиха от съда.

Тя трябваше да отговаря за издаване на съдебен протокол с невярно съдържание и за престъпление по служба, което е извършвано в продължение на две години. Според обвинението като съдия по гражданско дело на фирмата „Обединени енергийни търговци“ срещу Националната електрическа компания Ченалова е наложила запор на 6,3 млн. лв. на държавната компания.

Делото започнало без да се събере необходимата по закона такса, което блокира съдебния процес. Така над две години НЕК нямала достъп до запорираните си пари.

Съдия Вера Чочкова от СГС обаче посочва в мотивите си да прекрати делото, че държавното обвинение по никакъв начин не е доказало, че действията на Ченалова са престъпление, а не грешка, породена от слабо запознаване с материалите по делото. Освен това законът дава възможност държавната такса да се плати на всеки етап от делото, на следващи инстанции и даже след окончателно решение.

„Прокуратурата е допуснала логическо противоречие в правно-организационната структура на обвинението, засягащо държавните такси, което също демонстрира изначалната му несъстоятелност”, пише още съдия Чочкова, като посочва, че по логиката на прокурорите продължаващото бездействие на Ченалова са всъщност отделни деяния – макар таксата да е събрана само един път.

Самият въпрос с нея също така на влияе на законността на наложения запор, посочва съдията.

Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.