В разбитите три фабрики за нелегални цигари, които са били държани от българи, имало продукция за около 7 млн. евро. Такъв коментар са дали запознати с разследването, цитирани от БТА.

Преди дни в мащабна акция срещу нелегалното производство бяха арестувани 20 българи.

Заводите са били изключително модерно оборудвани – с нови машини. Всички сгради са били добре шумоизолирани, като дори не е можело да се предположи, че във вътрешността на всяка фабрика е имало и специален генератор.

Цигарите са изнасяни предимно за Англия и Франция.

Една машина е произвеждала по около 120 мастербокса на ден. Специален човек е организирал доставките на храна и вода. Имало дори и готвачка.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от задържаните българи са се занимавали и преди с производство на цигари, но след това са преминали в нелегалния сектор, коментират запознати.

Голяма част от българите са живеели в помещения във фабриките, част от тях са познати на разследващите със свои предишни прояви в Холандия.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, на съвместна пресконференция на испанската полиция, че трите фабрики са били следени от август миналата година.

Петима от арестуваните българи имат криминални прояви в миналото. Част от тях са работили в други разбити нелегални фабрики за цигари, посочи Спиридонов.

За последните няколко години има разбити седем фабрики в Унгария, Белгия и Полша.