„Нов път”. Преди 15 години. Натрупана омраза между две ромски фамилии довежда до две убийства. И до напрежение, което избухва неочаквано. И още се помни.

Всички сили на полицията са струпани в квартала, за да предотвратят нови сблъсъци.  „Един камък да хвърли някой, едно движение да направите - и вие, и тия… Саморазправа няма да допусна. Над 300 полицаи има вече от специалните части, това е безобразие”, коментира пред камерите тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Снимка: bTV

Няколко дни по-рано 18-годишният Цветелин Перов от фамилия Зрънкови прави пореден опит за кражба – от магазин на другите силни в махалата - Маркови. Задържан е, а след като е пуснат от ареста, изчезва мистериозно. По-късно е намерен убит. Заподозрени за смъртта му са близки на Маркови и това запалва войната. В опит да помири враждуващите 41-годишният Георги Марков е съсечен с брадва пред дома на Цветелин.

Зрънкови отричат да са убивали. Последва изселването на фамилията. Временно. След месеци обиколки из страната и протести срещу тях, те се връщат отново във Видин. Трима от фамилията влязоха в затвора. Именно за нея тогава се твърдеше, че е натрупала богатствата си с лихварство.

Снимка: bTV

Сега двама от осъдените са на свобода, а третият – Ангел, излежава присъдата си вкъщи,  в “Нов път”.

От тогава до сега пластовете многократно са се размествали и босовете на „Нов път” са други, но схемите са същите. Зрънкови твърдят, че са станали заложници на новите тартори.  Една от жертвите е синът на Ангел – Русин.

Снимка: bTV

„Аз съм длъжен към тях още 2008 година. Взех един кон от тях. От Кочо, за 1500 лв. Ходя за дърва – да крада дърва, да си храня семейството”, разказва той.

Соченият за актуален бос на „Нов път” се казва Кочо Маринов. На местните избори преди 2 години го открихме да играе карти до секцията в квартала, докато наблюдава гласуването отблизо. Негови длъжници се оплакаха, че в нощта срещу вота е събрал личните им карти.

Изборите спечели кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков, който отрече да са купувани гласове за него. Оказва се, че дни по-късно синът на Кочо – Николай, е бил назначен за кметски наместник на „Нов път”. И снимки във „Фейсбук” показват интереса на Кочо към ГЕРБ.

Русин разказва, че ромският бос не бил сам в лихварските схеми. Твърди, че му помагала тази адвокатка от Видин – Милена Миланова: „Всеки месец давах на Кочо по 150-200 лева. След време ми искаше личната карта – да вземе техниката ми, за да се изплатим по-бързо. Дадох я…. След 10 дни каза, че трябва да ходя с него в София. Запалихме колата му. С Милена Миланова отидохме в София. Не знаех какво означава нотаруис. Влезнахме вътре, подписах едни документи”.

Снимка: bTV

На името на Русин била направена фирма. И почнали редовни тегления от различни банки: „Милена Миланова е хакер в това. Тя ми е направила карта, бързи кредити… От банката теглех по 5000, 10 000, от бързите кредити – по 500-1000. Ако аз тегля парите, жена ми е в джипа залог. Когато жена ми тегли парите, аз ставам залог вътре. Теглим пари, пускаме документи. А никога не съм работил, нямам професия. Написали са ме, че работя”.

Русин твърди, че през цялото време е бил заплашван. Краят на мълчанието му настъпил, когато жена му била ударена от Кочо. „Не са ги задържали. Оплаквахме се, карти, пари къде са, що са, не - нищо. Началникът на 4-то беше от Видин. Те се познават, поздравиха се. Заплашваше ме се ГЕРБ-аджии.  Много ме е страх”, признава мъжът.

Въздухът в „Нов път” днес е пропит с политика повече от всякога. Според Даниил Томов от „Единни за промяна”, който става единственият общински съветник от ромски произход във Видин преди 2 години и живее в квартала, Кочо Маринов и другият сочен за бос на махалата Емил Брайков – Мичо, се опитали да спрат кариерата му. Атаката започнала в навечерието на изборите.

Братът на Даниил – Емил, разказва, че се опитвали да го принудят да влезе в друга листа и така двамата да се конкурират.

Тогава Кочо Маринов оглавява листата на "Евророма". На второ място е Милена Миланова, а на трето – Емил Брайков. И тримата в миналото са били в местната власт на Видин. „От 2006 година до момента те работят за ГЕРБ. В мандата на Румен Видов общински съветници бяха Емил Брайков и Кочо Маринов”, припомня Даниил Томов.

В момента Маринов и Миланова са с присъди на първа инстанция за неправомерно изразходвани общински средства.

На този привидно спокоен фон „Нов път” е буквално разтърсен няколко месеца след изборите. Запалена е колата на Даниил. Пред дома му.

Полицията не стига нито до извършителя, нито до поръчителя. Затова братята започват собствено разследване. 

„Това са хора от тяхното обкръжение, длъжници. Защото, както всички знаем, в махалата бизнесът им е свързан с изнудване, рекетьорство, лихварство, всякаква незаконна дейност. Познаваме хора, които са плащали по половин милион за 5 години. Докараха го от Германия, той си оттегли жалбата по принуда и още плаща. Някакви лихви”, разказва Даниил.

Според него е готвена още една атака срещу него. За нея той разбира от човека, приел поръчката. Мъжът обаче предупреждава близките на Даниил. А те тайно го записват с телефон. За 2000 лв. трябва да го застреля или да му счупи краката, но килърът предлага всичко да е постановка. Споменава имената на Маринко и Ники, синове на Мичо и Кочо.

Следват жалби в полицията. В замяна, според двамата братя, дошли заплахи от Емил Брайков.

В дома на Кочо Маринов ни посреща синът му Николай. Повежда ни към семейната ферма, която също е в „Нов път”. Отрича да се занимава с лихварство.

Русин твърди, че преди дни за малко не е убит от Кочо на улицата – той го блъснал с джипа си и го пребил. Маринов отрича да е проявявал агресия. Отрича и да е теглил кредити от името на Русин.

Не открихме Милена Миланова в дома й. Чухме се с нея по телефона: „Не проявявам интерес, не съм медийна звезда. Нямам какво да кореспондирам. На този етап не желая да давам обяснения”.

Разходката ни по ферми продължава в късните часове в „Нов път” с нови гид – Емил Брайков – Мичо. Появява се и синът му Асен.

„Не съм работил в никакви схеми с Кочо, Милена… Нямам никакви отношения. Имаме роднински отношения. Аз банкер ли съм да давам кредити?”, пита Брайков.

Той припомня, че не е бил арестуван при акция „Лихварите” през 2010 г. Тогава в ареста влязоха четирима - Ромео, Сотир, Альошата и Сашко. „Само да отбележа, че всичките тези лица са безработни, но имат имоти за милиони. Всичките са криминално проявени - за изнудване, кражби, грабежи, изнасилвания”, каза за тях директорът на ОДМВР-Видин от това време комисар Марчо Марков.

Акцията не завърши с присъди и лихвари зад решетките. А Ромео Митков дори беше кандидат-кмет на ДПС на последните избори.

„Когато ударно се удариха лихвари в махалата, при акцията, Цветанов, Бойко… защо тези хора не бяха обхванати, при положение, че имаше жалби? Атаката беше срещу определени хора, да се махне конкуренцията, да работят на спокойствие. Властта им осигурява спокойствие. Няма дела, няма данъчни проверки. Има много хора, които са се разделили с къщи, коли, злата, изнудвани са години наред. Има хора, които са решили да сложат край на живота си”, коментира Даниил.

По думите му навсякъде в махалите в България лихварството е основен бизнес. Властта общувала само с конкретна част от населението на гетата – лихварите.

„За лихварска дейност, някой, който е притискан, нямаме такъв случай… Знаете, идва човек, подава жалба, след това казва, че не е така, оттегля си я”, обяснява днешният директор на областната дирекция Янко Янколов.

Докато сме в дома на Даниил, той получава поредното писмо от прокуратурата – с отказ за разследване по негова жалба. След палежа вече се е въоръжил.

В квартала напрежението и страхът остават. Враговете живеят буквално през една ограда един от друг. Нищо не е забравено, нищо не е простено.