Слънчев бряг, 8 юни 2016 г., малко преди 21 часа. Точно за 26 секунди няколко изстрела ще променят много съдби. Стари крими герои открито и шумно ще се сблъскат с нови. И ще започне война.

В епицентъра на кървавите събития са небезизвестният Димитър Желязков - Митьо Очите. И Божидар Георгиев - Кравата. Какво се случва в злополучното заведение „Фор ю” – разказват участници и свидетели в стрелбата в показанията си пред разследващите. Показваме ви ги за първи път.

„Най-отпред вървеше Димитър Желязков. Цялата група бяхме доста хора. Хората, които вървяха отпред – Митьо, Сашо, Явор, си размениха някакви реплики. Казаха си нещо, след което тръгнахме да влизаме.”, разказва Радомир Георгиев, който е служител в Аркус.

Лайла Бергланд от Норвегия си спомня: „Докато  чаках бирата си, в заведението нахлуха група мъже, които бяха много – между 9 и 10 на брой според мен. Мъжете бяха млади, между 20 и 30-годишни, бяха напомпани, мускулести, тънкокраки и дебелоръки, изглеждаха с непропорционално телосложение... изглеждаха опасни.”

Сънародникът й Видгис Симонсен допълва: „Един от нашите приятели, който беше на масата, се скри под масата... Хванахме се за ръцете. Бяхме страшно изплашени... Една от приятелките ми Лайла каза: „Мисля, че виждам умрял човек на земята.”

Пще един свидетел: „Стреляше Жоро.... Стреляше към Митьо от разстояние около метър... Митьо залитна и вдигна нагоре дясната ръка, сигурно, за да се предпази. След което видях Жоро как свали ръката и насочи пистолета към слабините на Митьо. Стреля веднъж...”.

Снимка: bTV

И друг: „В заведението стана голяма суматоха. Тези, които стреляха, крещяха: „Ще ви избием. Нали сте голяма работа.” Когато Димитър го изкараха до изхода, той каза „Раниха ме”... От по-външното сепаре единият хукна след Димитър, стигна до входа и го гръмна два-три пъти.”

Последните показания са на двама братя – Мариян и Калоян. Случайно или не, те са единствените, които твърдят, че имат ясни спомени за стрелбата. Странен факт е, че 15 години по-рано Калоян се оказва ключов свидетел и по друг разтърсващ случай в живота на Очите. Твърди, че е видял бомбата, от която загива съпругата на Желязков.

Паркомясто, пистолети и бронежилетки

На 8 юни на място умира Александър Алексиев, сочен за гард на Очите. За пореден път на косъм от смъртта е Димитър Желязков. И до ден-днешен твърди, че не знае защо беше стрелян.

„Разбрахме се с приятели да отидем да хапнем и отидохме, влязохме вътре и те почнаха да стрелят. Изведнъж, да... Бях с бронежилетка и невоъръжен. Никой, който беше с мен, нямаше оръжие. Бухалки, пистолети, ножове – нямаше такова нещо... Влязох с пурата, пушех просто. Аз винаги нося бронежилетка. По принцип я нося”, казва соченият за подземен бос.

Върху бронежилетката личи един от изстрелите, а оръжието, с което е направен е пистолет „Макаров”.

Снимка: bTV

„От много места стреляха, не можах да разбера точно кой стреля. За секунди стана всичко. Излязох навънка. Явно са ни чакали. Явно са си помислили нещо. Те си ни чакаха направо. Изненадан съм, виж на какво положение съм. Трети месец съм наникъде”, оплаква се пред камерата на bTV Желязков. Твърди, че няма как за две паркоместа да го убият.

Снимка: bTV

Стрелбата освети един малко известен факт - дъщерята на Очите по документи се оказа собственик на таксиметрова компания, в която работи и нейният приятел Велислав.

На какво се крепи обвинението

Задържаните за стрелбата нарастваха лавинообразно, но само от едната страна - тази на Божидар Георгиев. Част от тях за прокуратурата са организирана престъпна група, действала от поне 3 години в Слънчев бряг и Банско. За неин лидер беше посочен Божо Кравата, който продължава да се издирва. Основните аргументи на държавното обвинение се крепят на показанията на едно анонимно лице.

bTV разполага с тях: „Божо и неговата група в Слънчев бряг  са от 4-5 години. Заведенията, които са там, изобщо, който иска да продава в този район, плаща на Божо и неговата група. Който не иска да плаща, го бият, насила го карат да плаща. Взимат му кредитните карти, дърпат си парите и карат човека да се подписва. Който таксиметров шофьор иска да спре в този район, трябва да плаща на Божо около 5 000 до 10 000 лева на сезон.

Момчетата на Божо първо биха таксиметров шофьор от такситата на дъщерята на Митьо Очите, защото не плащат на Божо. Това стана същия ден, когато стреляха вечерта, но това стана на обяд. После таксиджията се обади на зет му на Митьо Очите. Зетят дойде и него го биха там. Би го Божо и групата му – седем човека бяха.”

Ще има ли отмъщение?

От всички задържани само трима остават в ареста. Появиха заплашителни послания  и страх. Марчо Марков разказа, че се е видял на некролог, а бомба избухна под колата на приятелката на Божо Кравата. Извършителят остава неизвестен.

Снимка: bTV

Григор Василев е от малкото, които говорят открито за случващото се в Слънчев бряг и за Очите. Бил е отвлечен от негови приближени преди година.

„Спукани ребра, открити рани по главата. Начинът, по който се държаха и по който ме биха, показва, че изобщо не са треперели за живота ми. Целта е била да ме убият. Несебър, Слънчев бряг е затънало в една помийна яма, в която се продава пико, метаамфетамини. От едни се бърка, с благословията на втори, без благословията им... но всичко  опира до това нещо. Няма монопол от няколко години. Хора около г-н Желязков са вдигнали ръце вече от това. Да се мъчат да контролират тоя бизнес. Всичко там е борба за територия, за наркотеритория, всеки се бори за интереса си...”, казва той.

Разследването на стрелбата срещу Очите все още тече. Активно се търсят свидетели. Скандален запис показа, че това става на ръба на закона. Бургаски полицаи вместо да разпитват мъж, участвал в сбиване в Слънчев бряг, го карат да говори срещу врага на Очите - Божо Кравата.

„Не те искаме да излизаш в съда с лицето си. Колегата ти обясни - правим те един анонимен еветуално свидетел под някакъв номер. От теб се иска да кажеш какво си дочул. Какви слухове се носят в Слънчев бряг. Нищо повече. Интригите! Дали е вярно, дали не е вярно, мен изобщо не ме интересув”, казва полицаят в записа.

На Югозапад

Слуховете са в основата и на друг разпит за стрелбата – на управител на заведение в Банско: „През тези три години съм чувал много заплахи, отправени от Божо и групата му към „викачи”. Това са хора, които рекламират моето заведение и раздават флайери. Хората на Божо ги заплашваха, че ще им счупят краката, ще ги бият и други такива заплахи... Чувал съм от гръцки и турски туроператори, че са заплашвани от Божо и групата му с физическа саморазправа, ако не водят туристи в тяхната дискотека.

Чувал съм от посетителите на моето заведение, че в заведенията, охранявяни от Божо и групата му, по-специално в дискотека „Оксижен”, се пласират наркотици. Наркотиците са пласират от Божо и хората му. Не мога да кажа какви наркотици, но от много хора съм чувал, че имат всякакви видове.”

Именно Банско се очертава като следващия център на високо напрежение. Заради зараждащи се сега нови нарковойни, твърди наш източник от района, който познава основните играчи. Според него, Кравата тук изобщо не е значим фактор.

„Главният човек, който е от 15 години поне, е Иван Еринин – Гипса. Те са двама братя – наркотици, проституция, палежи... Те са хората, които заповядват на други хора да ги изпълняват”, твърди нашият източник.

Надолу в йерархията бил  Генерала, „човекът, който зарежда дилърите, казва кой какво да продава, как да се бърка”... На него били подчинени 12 дилъри и в резултат през декември, когато е бумът на посещаемостта в региона, е достатъчно просто да кажете, че искате наркотици и веднага ще бъдете обслужени.

„Държи се Банско, Добиринище, село Баня, Разлог, цялата околия се държи от тях. Няма как да позволят да се появи друг човек – дали ще бъде нареден да бъде хванат от полицията, да му запалят колата или къщата, но той ще бъде премахнат, там е твърдата ръка на този човек”, казва източникът ни. 

Иван Еринин беше задържан през 2012  г. при акция „Кокаинови крале”. За бос на организацията беше сочен Евелин Банев – Брендо. Сега Еринин е на свобода.

Твърди, че се намира в чужбина: „Аз съм лидер на всичко. Аз съм лидер в политиката, наркотиците, оръжията. Като нямат друг, с който да се занимават, така почват с мене... То си има навсякъде, всеки може да си шмърка, да си пуши цигари... В Банско единствено не се продава хероин. Когато бяхме млади, тогава доста сме понабили тоя и оня. Аз имам доста редовен бизнес в Банско. Имам заведения, строителство и крави и не знам още какво”.

Нашият източник е катеогирчен - извън София, Банско е мястото, което ще изкара най-много пари на наркопласьорите. Най-вървежни са тревата и кокаинът, по-рядко амфетамини и екстази. Дилърите правели по 1500-2000 лв. на вечер. Проституцията също вървяла. Никой не пипал дилърите.

„Групата от „Люлин” на Ради Ланеца праща двама човека всяка зима там. Там има един клуб за проституция.  Там едно момче от Разлог го държи... и се продава пак. Там има техни си клубове”, обяснява още нашият добре запознат с местния ънъдрграунд източник.

Ради Ланеца съвсем не е непознато лице – откриваме го на плакатите с дилъри, разлепени наскоро в центъра на София. Другият сериозен играч бил Весо Паяка, потвърждават наши източници от МВР.

Колко голям бизнес е това

„Скоро имаше акции за кортежи, а те ходят с по 20 човека в дискотеките, тормозят хората. Парадират с това, че продават наркотици... Чупят врати, проверяват какво друсат, дали е от техния материал. Ходят по квартали и намират млади момчета, които ги карат с побои и заплахи от полиция да продават наркотици и да се отчитат... Тия момчета отиват после в полицията да подадат жалба. Тези жалби се късат и всичко приключва”, разказа наркодилър пред екипа ни.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обаче е категоричен: „Наркоразпространението в България е сведено до групи, които са малки играчи. Тази концентрация като йерархичност в големи групировки, типично за преди няколко години, вече го няма. Групите в София и страната са сведени до три-десетина члена, като са на квартално ниво”.

Снимка: МВР

Кокаинът, разпространяван от група, действаща в Люлин е обвит в розова хартия. И без лого. На улицата един грам е 120, в дискотеките – 140 лева. Според наши източници от наркосредите, качеството в дискотеките е по-ниско, но търсенето – все по-голямо. А групата на Ради Ланеца зареждала всички нощни барове в София именно с кокаин.

Последната най-шумна акция на МВР срещу наркоразпространението беше през април - в дискотека "Плаза" в Студенски град.

Тогава разследващите оповестиха, че вътре са се натъкнали на ВИП стая за употреба на наркотици. Дилъри твърдят, че във всяко заведение има ВИП стая или ВИП тоалетни.

Слънчев бряг вече е пуст. Но започналата война само привидно е затихнала... И никой не знае кога и какъв ще бъде финалът й.