Европа призна българския закон за гражданската конфискация за един от най-модерните и най-ефективните за прекъсването на финансовите потоци на трансграничната организирана престъпност.

„Нашият закон е много по-модерен от тези в повечето държави членки и ние надхвърляме много пъти възможностите, не отнемаме само имуществото от престъпна дейност, а всякакво незаконно придобито имущество, без да се търси връзката с престъплението и без да трябва да има осъдителна присъда”, коментира евродепутатът Емил Радев.

С мащабите на италианската мафия

Най-голямата гордост за българската система е рекордния иск за два 2,2 млрд. лв. за имуществото на банкера Цветан Василев. На Василев е повдигнато обвинение в длъжностно присвояване в размер на 105 млн. евро като мажоритарен собственик на КТБ. Подобни искове се предявяват единствено срещу представители на италиански мафиотски фамилии.

„На 29 февруари комисията внесе иск за отнемане на 2,2 млрд. лв. (1,126 млрд. евро). Сумата е шокиращо голяма, но това е един случай, който касаеше източването на четвъртата по големина банка в България, това обяснява размера на иска и цената на този иск е формирана реално. Ние тези пари сме ги видели, че са заплатени, оценявали сме акциите по номинал, ние сме видели, че тези пари са източени”, категоричен е председателят на комисията за отнемане на имущество Пламен Георгиев.

Имуществото на един банкер в изгнание

Блокирани са имоти у нас за близо 96 млн. лв. В София са запорирани четири апартамента, подземен гараж, две паркоместа, административната сграда на КТБ, четири парцела в регулация, два гаража, два склада, четири ателиета, жилищна сграда с площ 691 кв. м, гараж с работилница и градински павилион.

Василев не може да продаде също вилата си с барбекю, гараж и открит плувен басейн в Созопол, както и поземлен имот там, апартаментите си във Варна и Царево. Запориран е и имотът му в Швейцария за близо 48 млн. лв. Банкерът не може да тегли 11 392 601 млн. лв. от сметки. Запорирани са му и три мерцедеса за малко над 1 млн. лв.

Снимка: bTV

Блокирани са още дружествени дялове във фирми на стойност 139 173 403 лв., акции в търговски дружества в размер на 588 281 191 лв. Запор е наложен и върху 288 картини и 190 ценни монети, открити и иззети от централата на КТБ. Те са за над 1,7 млн. лв. Блокирани са и вземания от продажба на имущество. В момента картините са запечатани и се съхраняват в Националния исторически музей.

Датата на първото дело за конфискацията още не е определена. Това, че Василев е в Сърбия, също бави делото, както и че всички 27 ответници са пръснати по света. 

Имението и имането на Галеви

След две седмици се очаква да започне друго знаково дело – за отнемането на имуществото на едни от най-популярните представители на сенчестия бизнес у нас – бившите барети, известни като Братя Галеви.

От три години делото е на първа инстанция. И двамата от години се издирват с червена бюлетина от Интерпол и са с влязла в сила присъда за организирана престъпна група и за рекет. Имуществото им се отнема по стария закон, при който е важно да си осъден и да имаш недоказани доходи за повече от 250 хил. лева.

Снимка: bTV

Имението им в Ресилово и цялото им имущество се оценява на 4 млн. лева. Според описа на съда имението се простира на 10 663 дка, включва покрит плувен басейн със застроена квадратура 524,74 кв.м, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала със застроена квадратура от 238,60 кв. м, жилищна сграда със застроена квадратура 208,30 кв. м с няколко спални, билярдна зала, помещение за камериерка и др., помощно-техническа сграда. Отнемат се девет луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка, дялове в десетки действащи фирми.

Върху имуществото е наложен запор още преди седем години.

Как от обещания за брак се вдига къща

Последното окончателно потвърдено дело за отнемане на имуществото е отпреди няколко дни на Шуменския окръжен съд, който уважи изцяло иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Мехмед Рамаданов и съпругата му на обща стойност 198 255 лв. Решението не е обжалвано и е влязло в сила.

Процедурата срещу Мехмед Рамаданов от с. Лятно, обл. Шумен, известен в района с прякора Митничаря, е по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Той беше задържан през 2013 г. с двама съучастници от Добрич по разследване за измама на турски гражданин със 142 хил. евро чрез обещание за брак.

Според обвинението средствата са получени през двете години, в които мнимата булка е поддържала връзка от разстояние с кандидат-жениха.

Снимка: bTV

От Мехмед Рамаданов и семейството му се отнемат ниви, дворни места, тютюнев склад и левовата равностойност на внесени суми по банкови сметки, дружествени дялове и от продажба на автомобили.

Кметът на селото Ахмед Динар разбира от екипа ни, че е взето решение за конфискация на имотите. По думите му Рамаданов е в чужбина – по работа. А измамите? „Цялото село с това се занимава, нищо не се плаща. Него го хванаха, защото срещу него имаше жалба”.

Къщата на осъдения има характерните за първенците в бранша гипсови лъвчета по оградите. Баща му твърди, че Мехмед не притежава всичката собственост, която трябва да му бъде отнета. Живеел от събиране на орехи и дърва.

От улицата се вижда, че вътре в къщата се прави основен ремонт. Има торби с цимент, а лепенките от новите дограми още не са свалени. На фамилията видимо не ѝ е приятно да я питат за имуществото.

Организираните престъпни групи, които се занимават с подобен бизнес са концентрирани в Силистра, Добрич, Шумен и Разград. Само в Разград измамените любовници са 312 души. От тях едва 21 се съгласяват да подадат жалби. Годишният оборот от тази престъпна дейност само в една област е 3,5 млн. лева за миналата година. Единственият начин да бъдат заловени извършителите е за данъчни престъпления.

От паметника на турския воин до прането на пари

Другото популярно дело за отнемане на имуществото е срещу Росен Йорданов, по-известен като Юзеир Юзеиров. Отнето му е имущество за повече от 1 млн. лева.

През годините Йорданов се прочу с опитите си да създаде етническа партия „Отоман“ и да направи паметник на турския воин, загинал по време на Руско-турската война. Държавата го съди за укриване на данъци и пране на пари. Това е и поводът комисията за отнемане на имуществото придобито по престъпен начин да запорира имоти и сметки на фамилията.

Юзеиров, който със семейството си в момента отглежда кокошки в Кралство Белгия, за последно се появи като кандидат-президент, издигнат от инициативен комитет.

Снимка: bTV

От фамилията се конфискуват над 1000 декара имоти в Добруджа, включително и парцела в родното му село Славяново, където беше построен и след това съборен паметникът на турските войници.

Имотите на Юзеирови – над 200 – са в рамките на областите Велико Търново и Търговище, за някои от тях семейството получава и европейски субсидии.

Как се промени законът

Преписките с документите пристигат в колети на адреса на Юзеиров в Славяново, където от години не живее никой, и се връщат.

В къщата с днешна дата под наем живее деветчленно семейство.

Именно заради забавянията българският закон от две години разрешава да се отнема имущество от престъпна дейност без влязла в сила присъда.

„В ръцете на европейските държави е да се възползват максимално от инструментите, това е чувствителна сфера и всяка страна подхожда внимателно към предоставянето на информация, но и сигурността е приоритет”, коментира евродепутатът Мария Габриел.

Конфискуваното имущество в евросъюза е едва 0,2% от генерираното от пазарите в ЕС т.е. около 110 млрд. евро.

„Според изчисленията на ООН сумата, придобита от криминалните престъпления 2009 г., е около 2,1 трилиона долара, по-малко от 1% от тези авоари са замразени или конфискувани”, подчерта и Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП.

„Конституционното право защитава частната собственост. В Ирландия има много сериозни правила за частна собственост, затова в там имаме проблеми и трудности, голяма част в конфликтите в Ирландия са базирани на това, че държавата изземва собственост, когато има съмнения за нелегална дейност“, посочва Деклан О’Райли, юрисконсулт на Националното бюро за криминално-придобито имущество на Ирландия.

У нас също конституцията защитава частната собственост, но ако съдът те оневини по обвинението в престъпление, а имуществото ти вече е отнето от държавата, то няма да ти бъде върнато.

Какво се случва после?

Какво става с имуществото след като бъде отнето? Междуведомствена комисия и министерството на финансите решават съдбата на имотите – дали например да се предоставят на различни държавни органи, за да бъдат използвани за обществени нужди и цели.

Така хотелът и джипът на рапъра Ванко 1, който беше отнет от държавата заради неправомерно придобити доходи, бяха предоставени на кметството на район „Източен“, на службата за местни данъци и такси, Общинска охрана и Център за градската мобилност и сигурност.

Снимка: bTV

Преди шест години държавата продаде на търг отнетите от Митьо Очите два апартамента, два магазина, гараж и два склада в Несебър. Сега някои от тях се използват от Агенцията по вписванията.

Каквито и да са пречките, целта на ЕС са ограниченията пред закона за конфискацията да отпаднат, за да спре финансирането на престъпността.