„От банката разбирам, че парите са изтеглени и няма нито лев”, „…тя ми се обади, ни жива, ни умряла… Страх и паника”. Така като, че ли писани под индиго, започват историите на хора, оказали се длъжници, на други хора, за които никога не са чували.

Паракоксалното е че зад тези еднакви истории стоят и еднакви имана на адвокат и частен съдебен изпълнител.

Гражданският процесуалния кодекс позволява на всеки един районен съд да решава съдби и да ги променя. Без онзи с променената съдба въобще да знае, че някой, някъде пренаписва живота му.

„Нашият съд - пред него се представят документите; те съдържат определени констатации и твърдения на кредитора. Съдът регистрира наличието на такъв документ и издава такава заповед. Превърнал се е в манифактура за изпълнителни листа. пощенска кутия…”, коментира адв. Десислава Филипова.

Тя е имала случай на осъден покойник по същата схема: „Винаги съм казвала, че в това производство по тези дела човек не може да докаже дали е жив, пък камо ли дали дължи, или не дължи”. В юридическата спирала, създаваща нови съдби. се попада през поне две законови вратички, които позволяват  това.

Според чл. 410 от кодекса всеки може да бъде представен за длъжник от всекиго. С молба до съответния районен съд, без доказателства черно на бяло. Дългът трябва да е до 25 хиляди лева без таксите. Съдът не проверява документи. Не изслушва и длъжника. Издава заповед за изпълнение, която може да се обжалва в 14-дневен срок.

Снимка: bTV

Ако длъжникът разбере

Има и втори сценарий – „вратичка” 417. Тук ограничение за сумата няма, но пък следва да се представят точно определени по закон документи. Един от тях е записът на заповед, който може да е без проверка на подписите. Съдът допуска незабавно изпълнение и издава изпълнителен лист.

И тук по закон длъжникът има срок на обжалване. Големият въпрос е „ще разбере ли навреме”. Уведомлението трябва да дойде от частен съдебен изпълнител, а сметките и имотите, обаче, вече са под запор.

Закъснял

Николай Начев попада в графата „закъснели”. Разбира, че нещо не е наред, когато вижда, че сметката на племенника му е празна. Евгени е със шизофрения и не може да взима решения за живота си. Мисли, че е помогнал на любимия футболен отбор „Левски”. Губи над 40 хиляди лева.

Измамниците намерили Евгени на Женския пазар, черпили го, возили го с кола. И го прилъгали да подпише.

Попечителят му се чуди как никой не го е уведомил, включително банката: „Дават ми това запорно съобщение - на него всичко пише - на Жулиен Делев Бойдев… има запор от него - това е взискателят (…) За първи път (го чувам-б.р.). Пълномощното - Жулиен прави пълномощно на Рачо Миков Рачев и на Симеон Рачев да го представляват където трябва”.

Снимка: bTV

„Моят клиент ме е наел. Аз съм си свършил работата (…) има си съд и прокуратура. Няма да коментирам моите клиенти – това е”, казва после пред камерата на bTV адв. Миков.

Николай Начев води дело срещу действията на частния съдебен изпълнител Иван Чолаков заради неполучената призовка. Според Софийския градски съд, обаче, самото връчване на призовката не е действие, което може да бъде обжалвано.

Следващата стъпка е да се опита да получи пари от застрахователя на Чолаков. Той пък обяви, че ще събира парите на Евгени Казаков чрез фондация.

Снимка: bTV

„Случаят на господин Казаков наистина говорим за нещо нечовешко, на който му се взимат парите и аз наистина ви обещавам, че ще организирам фондация за това момче да му се върнат парите. Всички фенове на „Левски”, защото е привърженик на Левски по един лев да дадат и ще му съберем пари.”, заяви в студиото на „Тази сутрин” съдебният изпълнител.

Вуйчото категорично отхвърля предложението. Настоява за правосъдие, не за подаяния.

Кредиторът

Пак като под индиго – прилики откриваме и при кредиторите - онези които уж имат да взимат. Те най-често са роми или малограмотни. Намираме ги с големи трудности.

Дали Михаил, Спас или Жулиен си дават сметка за схемата в която попадат не е ясно. Дори обаче да бъдат намерени един ден, от тях трудно може да се вземе каквото и да било.

Пред камерата ни кредитори си признаха, че нямат да взимат, но ги било страх. Били заплашвани: „Викаха ме в полицията.Казах какво съм подписал на господин Миков... И аз след това отидох в кантората на господин Миков, след като ходих в полицията. Там беше и господин Чолаков. Каза ми „Здравей, аз съм господин Чолаков. Всичко това което е станало до тук не трябва да те притеснява. Аз съм човек с име. Имаме си начини. Няма да се притесняваш”. Да съм кажел че тази жена действително има да ми дава пари”.

Снимка: bTV

Как участникът в схемата се запознава с адвоката и частния съдебен изпълнител? „Запознахме се с господин Миков в съда. Имах там друго дело и така се запознахме... Запознахме се с него. Аз имам дело. Оправдателна присъда имам. Той ми каза, че може да съдим държавата и тем подобни”, разказва пред камерата ни мъжът. Именно след обещанието за иск срещу държавата той дал личните си данни. Искът пропаднал – били изтървали сроковете.

По-късно му дали плик с пари и документи за подпис. Отказал. „Казах му че ще си помисля и след една седмица ми дойдоха на борсата и ми казаха да внимавам какво да права,  защото съм много удобен. Защото съм рецидивист и така – дали, вика, един циганин в гроба или в затвора  - не е проблем и си тръгнаха някакви батковци бяха големи момчета и от тогава не ходя на борсата”, разказва мъжът.

И частният съдебен изпълнител Чолаков смята, че е потърпевш от ситуацията: „Аз не съм ходил от година и половина в офиса на Миков. Веднъж преди година минах и ме поканиха. този човек лъже - не знам защо. Според мен някой се опитва да си изпере мръсните ризи на мой гръб”.

Ще има ли справедливост?

Прокуратурата, Адвокатурата и Камарата на ЧСИ се самосезираха. Държавното обвинение води общо 5 досъдебни производства.

„Разпитани са свидетели, назначени са експертизи. Предстоят разпити и на нови свидетели.Ще бъде търсена наказателната отговорност на тези лица. (…) В момента няма повдигнато обвинение срещу такива лица, като се събират доказателства в тази посока. Аз все още не може да Ви кажа кой е виновното лице (…) Да се надяваме, че извършителя ще бъде разкрит”, обяснява Невена Зартова от Софийската районна прокуратура.

Снимка: bTV

Можем ли да сме сигурни, че няма да бъде опънат чадър над някой от виновните? Според представителя на държавното обвинение можем…

Камарата на ЧСИ обяви, че ще иска дисциплинарната комисия да отнеме правата на Иван Чолаков за 3 години. Оказва се че има системност и груби нарушения при връчването на призовки. Има и съмнения за фалшифициране на документите, за което, обаче отговорността не е на частния съдебен изпълнител.

Снимка: bTV

До момента срещу Чолаков има 17 дисциплинарни производства, по 5 от тях е с наказания. Има и 1 предупреждение за лишаване от права.

Снимка: bTV

„Всеки от нас може да стане част от измама със запис на заповед. (…) Категорични сме че записът на заповед – времето му е изчерпано... и бизнеса и гражданите се научиха да ползват нотариус. Отиват при нотариус и заверяват договор или заем. Но там е друго отива лицето – представя се – с документи. Ще предупредим всички ЧСИ да бъдат особено внимателни когато става въпрос за запис на заповед. Да не гледат само буквата на закона. Да правят и невъзможното за да уведомят длъжника”, обеща председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев.

Правосъдното министерство също поиска наказания за частния съдебен изпълнител – две на брой. Само за 2017 г. във ведомството са постъпили 70 сигнала срещу частни съдебни изпълнители.

В МП мислят и за законови промени, които да оставят на следващия екип.

Оказва се че за да се защити, а и улесни онзи, който наистина има да взима, на заден план остава защитата на другият в схемата – този който дължи. Да, може да се окаже, че някой ще се опита да разпродаде всичко, само и само да не си върне дълга, но не може това да е водещо в закона, категорични са юристи.

„Най-практичния съвет, който мога да дам – да не се регистрирате по постоянен адрес на място на което няма да обитавате. Знаем – Вие работите аз работя. Дори и сега е трудно да бъдем намерени. От друга страна трябва да обърнем внимание и на хората които могат така да бъдат подмамени – да участват, да дават своите данни за да бъдат кредитори в кавички – в тези схеми. Да не съгласяват за скромните 20-50-100 лева.. за да помогнат на някой просто да забогатее”, посочва адв. Петър Петров.

Някои успяват да се спасят

А вече променените съдби трудно се връщат към нормалното. Пламен от Враца вече няколко месеца се опитва да успокои възрастната си майка Цветана, че не дължи 25 хиляди лева за плочки, които уж са й били доставени. За късмет техния случай попада в графата  реагирали навреме и спрели процеса.

„Страх и паника – обажда ми се „Ей тука донесоха ми едно съобщение – дължа на някакви хора много пари”... Като се запознахме с документите това лице като е подписало договора е навършило 18 години. По документи ни е доставило теракотени плочки – по 40 лева плочката... на обща стойност 25 хиляди лева. Ремонти всеки прави, но за 25 хиляди лева плочки – ще наредиш площад „Ботев”. Договор няма – никой не го е виждал – нито съдии, нито нашият адвокат”, разказва мъжът.

По документи Петър Георгиев наема адвокат Миков срещу 3500 лв., за да си върне парите за скъпите плочки на Цветана чрез договор за правна помощ. Тази история до частен съдебен изпълнител не стига.

На адреса на Петър, доставчик на луксозния теракот, не откриваме никого. Вратата е окичена с заплашителни писма за задължения. Съседите разказаха, че от години не са го виждали.

Иначе, оказва се, че плочки по 40 лева парчето все пак може да се намерят – ръчно рисувани или с естествени камъни.

Благодарение на бързата реакция и обжалване, районният съд на Враца обезсилва заповедта за изпълнение. Прокуратурата обаче не намира достатъчно данни, за да разследва престъпление.

Може да е всеки

На мястото на болния от шизофрения Евгени или на пенсионерката Цветана може да се окаже всеки.

За едното семейство историята е с положителен край, за другото краят не се вижда…