В родопското село Сатовча действа скандална схема за незаконна сеч с участието на държавни служители, разкри репортерът на „Тази сутрин“ Гергана Костова.

И местни, и природозащитници твърдят, че злоупотребите с гората над родопското село Сатовча се правят от години със съдействието на директора на горското стопанство.

На 17 февруари зам.-директорът на ловно стопанство „Дикчан“ хваща в гората три камиона на местни фирми с немаркирана дървесина без документи. Материалът е без издаден от лесничеите превозен билет и трябва да бъде конфискуван. Вместо това и акт за нарушение, двама инженери на стопанството узаконяват дървесината. А директорът им не съобщава на по-горните институции за нарушението, въпреки указанията при значителни нарушения това да се прави веднага.

Снимка: bTV

Прокуратурата подхваща случая едва след като външни хора подават сигнал до институциите.

Превозните билети са издадени на две фирми от инж. Красимир Карасмилов, на когото директорът на стопанството Пламен Поюков е кум. Според документацията Карасмилов получава разпореждането от главния лесничей инж. Явор Кальонев.

Снимка: bTV

Част от дървесината, узаконена от горските служители, попада в склад на фирма ММД. Справка в регистрите показва, че тя е собственост на Мехмед Маневски, който карал един от камионите. Друг бил на съпруга на кметицата на село Долен – Тодор Мицикулев.

Снимка: bTV

Маневски и хората му не желаят да говорят за сътрудничеството на горските при незаконния курс.

Проверка на данните от джипиеса в Регионалната дирекция по горите в Благоевград показва, че същата фирма извършва и други незаконни курсове на 3 и на 11 февруари. Няколко дни след това служителите в стопанство „Дикчан“ узаконяват и това нарушение.

Снимка: bTV

По това време директорът Пламен Поюков е в чужбина. В първия си работен ден след завръщането си обаче, вместо да уведоми прокуратурата, Югозападното държавно предприятие и Изпълнителната агенция по горите, преназначава служителя си Кальонев на друг участък и не го наказва. След което излиза в отпуск като кандидат-депутат от ГЕРБ на изборите през март.  

Пламен Поюков
Снимка: bTV

Според него сигналът не е закъснял, а са вземани писмени обяснения, „така че на прокурора да му стане ясно какви точно са нарушенията“.

Кальонев пък е в болничен от преназначаването си до днес. Той има дебело досие с уволнения, последното от които е от септември 2016.

Снимка: bTV

За разлика от бягащия от въпросите, разследван от прокуратурата и чакан със заповед за уволнение Кальонев, другият пряк участник в узаконяването на дървесината – Красимир Карасмилов, е на работа. Той се разминава само с предупреждение, въпреки че лично издава превозните билети.

Красимир Карасмилов
Снимка: bTV

Твърди, че е изпълнявал заповедта на началника си и не знае за нарушения.

Предишни случаи

Това далеч не е първият случай, в който служители конвоират незаконна дървесина за местни фирми. И далеч не първият, който се прикрива.

„Миналата година, по средата на лятото, отново хванахме камион, предвождан от горски служители. Без никакви документи, без контролни марки и след задържането на камиона, пост фактум, отново беше издаден билет, превозен документ за дървесината и кражбата беше узаконена“, разказва Александър Дунчев от WWF.

Александър Дунчев
Снимка: bTV

Случаят е от 18 май 2016 г. Оправданието за липсващия билет е, че в гората нямало обхват и таблетът, на който работят служителите, нямало как да издаде документите. Това не е основание да не бъдат издадени документи, казват от Регионалната дирекция по горите. Въпреки това по този случай няма развитие, нито уволнени или осъдени служители.

Докъде в йерархията стига схемата

Директорът Поюков не е уведомил ЮЗДП за случая от февруари.

„Лично директорът не ме е уведомявал, аз разбрах впоследствие. След което директорът излезе в отпуск – той беше в предизборна кампания“, казва Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП, под чиято шапка е „Дикчан“.

Според него няма вариант Поюков да не е разбрал какво се е случило. „Не мога да кажа дали го прикрива, или не. Когато за едно такова нарушение получаваме наказание забележка, това подсказва по най-убедителния начин, че се опитваме не да прикриваме, а да пазим хората, които нарушават изискванията“, казва той.

За неглижиране на подобни нарушения на свои служители Поюков е наказван два пъти – с две брутни заплати. Но нарушенията продължават.

Дамян Дамянов
Снимка: bTV

„При последващо по-сериозно нарушение ще трябва да предприемем сериозни мерки“, казва Дамянов.

На този етап за узаконяването на изнесената дървесина ще бъде уволнен един държавен служител - инж. Явор Кальонев. Засега той не иска да говори от кого е получил заповеди да узакони трите камиона с дървен материал. При следващо „пазене“ на свои подчинени обаче и директорът Поюков рискува уволнение. Той е вече 15 години на поста, с прекъсване само по времето на кабинета „Орешарски“ и когато е в предизборна кампания – за кмет или депутат.

Ако има наказан, най-вероятно ще е бушон. Очевидно е, че има политическа протекция в подобни схеми, тъй като продължават години наред, без значение кой е на власт, коментира Костова.

Вижте повече във видеото: