Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев е разследван за изнасилване на 16-годишна ученичка. Това потвърди за bTV окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Евстатиев е бил арестуван снощи в град Стрелча. Прокурор Малинов уточни, че в момента се провеждат разпити на непълнолетното момиче.

По информация на bTV потърпевшата е заявила пред полицията, че изнасилването  е станало в хотелска стая в град Стрелча. Майката на момичето е била секретарка на Евстатиев. 

От Районната прокуратура в Панагюрище обявиха, че Евстатиев е привлечен като обвиняем за това, че на 15 януари 2016 г. в хотел "Стрелча" в Стрелча се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило осемнадесет години, като го е привел в безпомощно състояние. С прокурорско постановление Евстатиев е задържан за 72 часа.

Пострадалото от престъплението 16-годишно момиче е разпитано пред съдия от Панагюрския районен съд в присъствието на психолог.

Преди 12 години Иван Евстатиев, в качеството си на кмет на Пазарджик, беше забъркан в скандал с момичета на повикване.

От областната дирекция на полицията в Пазарджик пък съобщиха, че липсват данни върху 16-годишното момиче да е оказвано насилие.

От там уточняват, че в петък вечерта е получен сигнал от родителите на непълнолетна 16-годишна ученичка от Стрелча, че дъщеря им не се е прибрала от училище. Малко след това е получен втори сигнал, че детето се е прибрало, но е неадекватно.

Според първоначалните данни по всяка вероятност е станала обект на сексуално насилие. Незабавно за разследване на случилото се е създаден екип от разследващ полицай, криминалисти, експерти, полицейски и младши-полицейски инспектори. Непълнолетната е освидетелствана в отделение по „Съдебна медицина” при МБАЛ-Пазарджик, като по данни на съдебните медици върху нея не е упражнено насилие.

Тествана е с тест за употреба на наркотични или упойващи вещества, като пробата е отрицателна.

Въпреки това за пълното изясняване на случилото се е образувано досъдебно производство и е уведомена Районната прокуратура в Панагюрище, както и Окръжната прокуратура в Пазарджик.

Направен е щателен оглед на мястото посочено от девойката, където е станала обект на посегателството, иззети са веществени доказателства, посочват още от полицията.