Родители опитаха да продадат тридневното си бебе с обяви в интернет. След сигнал на администратора на популярен сайт, в който била публикувана обявата, и светкавична реакция от ГДБОП, до сделка не се стигнало. Майката и бащата били разпитани, а момиченцето ще бъде настанено в дом за деца, лишени от родителски грижи.

Бебето Йоана, което е вече на 8 дни, вероятно е най-обсъжданото българско бебе. За съжаление, първите му дни са белязани с това, че родителите му искали да го изоставят. Майката и бащата искали да подарят или продадат Йоана на някого.

Когато на 10 август Светлана Иванова си отваря профила в популярен уебсайт, я шокира необичайната обява. „Разстроих се. Изведнъж, когато си лягам да почивам, в един момент отварям съобщение, в което някой ми предлага детето си на 3 дни. Беше ужасно”, споделя жената, подала сигнал за обявата.

В писмото, което е написано от мъж на 31 години, се казва, че той и майката са станали родители преди три дни, но не могат да се грижат за момиченцето си. „Искаме да се откажем от него, но не искаме да е по домове”, пише родителят и допълва, че вероятно това предложение ще заинтересува хора, които чакат подобна възможност. Оставен е и телефон за връзка с майката Полина.

Когато Светлана прочита текста, се замисля защо това писмо е изпратено точно на нея. „Имам спомени, че съм писала в теми за осиновители и чакащи и е възможно да са прегледали стари теми и оттам да са подали”, смята тя.

Първо мислила, че е шега или измама. Не се обажда на телефона, а след кратък размисъл препраща съобщението на администратора на сайта и така сигнализира. Колко потребители на същия форум са получили такива съобщения не е ясно. Знае се, че още една жена е подала сигнал.

Така идеята на Полина да даде бебето на някого стига до компютърния отдел на ГДБОП. А от болницата вече са сигнализирали на Агенцията за социално подпомагане, че има бебе, което вероятно ще бъде изоставено. Сигналът в отдела за закрила на детето е получен в края на миналата седмица. Досега социалните са говорили само по телефона с майката.

„Водени са начални разговори. Не са поети никакви ангажименти, изразено е колебание дали ще могат да отглеждат детето”, казва Теодор Иванов от "Закрила на детето" - общ. Слатина.

Днес Полина вече отхвърля телефонните разговори. Знае се, че е на 25 години, зависима към хероина. Постъпила в болницата в неадекватно състояние, като преди това почти родила в мазето на блок. Там живее бащата Георги, който не отвори вратата на дома си.

От болницата, където е родена Йоана, bTV научи, че майка й вече е подписала декларация, че се отказва от нея и я дава за осиновяване. Бебето ще остане в болницата, докато не наддаде до 2,5 кг.

До месец Агенцията за закрила на детето трябва да оформи набора от документи, които да запишат Йоана в списъка на дадени за осиновяване деца.

По данни на агенцията за социално подпомагане в момента 3022 деца чакат някой да ги осинови. Тези бебета обаче, които са осиновени незаконно и купени от чужденци, предимно гръцки граждани, не са в българската статистика.

Стандартната схема за продажба на бебета е била показвана в bTV Репортерите. Двете части по темата можете да видите тук и тук!