Акцията по обезвредяването на въоръжен мъж, барикадирал се в апартамента си в столичния квартал „Стрелбище”, приключи.

Близо 20 часа след като взе семейството си за заложник, 69-годишният Петър Коджейков беше изнесен на носилка от дома му и беше откаран в болница.

Спецполицаите нахлуха в апартамента и го обезвредиха, след като той произведе три изстрела срещу тях с незаконно притежаван пистолет.

По данни на bTV мъжът е стрелял по полицай, който се опита да влезе през балкона на жилището му, за да преговаря с него.

Драмата започна в събота след обяд, когато след семеен скандал Коджейков стреля няколко пъти по дъщеря си. Тя успяла да избяга и да подаде сигнал в полицията.

За благоприятния изход от ситуацията днес са помогнали негови близки, които са преговаряли с него.

Ирина Борисова, единствената жена, която Коджейков е разпознал и с която е говорил по телефона, коментира пред bTV, че е била убедена, че той няма да нарани никого. Мъжът плачел. Всичко започнало от разправия за „някаква собственост“.

Снимка: Ладислав Цветков

По-рано днес съпругата му беше изведена от апартамента без негово знание.

За да достигнат до нея, униформените се покатериха на специална стълба и влязоха в апартамента през балкона.

„Тя вече е в медицинско заведение”, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира в предаването „120 минути“ по bTV, че всички служби са се справили перфектно със ситуацията. Те са направили правилна преценка и са планирали действията си хладнокръвно, за да снижат риска.

Слава Богу, че полицаите са били екипирани добре и нямаме жертви, каза Бъчварова, но не уточни дали някои от униформените е бил улучен.

Тя опроверга първоначалната информация, че мъжът е психично болен. Това предстои да се установи, каза тя и добави, че Коджейков не е освидетелстван.

Петър Коджейков е чичо на ген. Тодор Коджейков – бивш шеф на НСО. Бил е началник на IV-то РУП в столицата, на много висок пост в милицията и е бил уволнен през 1991 г. от Богомил Бонев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той сам се е грижел за болната си съпруга.

По данни на МВР Кодежейков е предал легалното си оръжие през 2006 г., а в момента притежава поне едно незаконно оръжие.