Петър Коджейков, който се барикадира в събота в дома си в столичния квартал „Стрелбище“, е имал две незаконни оръжия.

Той ги е притежавал от години, но разследващите все още не са установили как се е сдобил с тях.

Коджейков се барикадира в дома си и стреля по дъщеря си, а след това – и по полицаи. Операцията по обезвреждането и извеждането му продължи над 20 часа.

Главният секретар на МВР Георги Костов разкри, че два от изстрелите на Коджейков са били насочени към жизненоважни органи на екипа по задържането.

Не е ясно дали това негово поведение е вследствие на инсулт, болестно състояние или на психично заболяване, коментира директорът на СДВР Младен Маринов.

Ирина Христова, която помогна да бъде сложен край на драмата в „Стрелбище“ без жертви, разказа в предаването „Тази сутрин“, че промяната в поведението на Петър Коджейков настъпила след прекаран инсулт.

„Фразата, която провокира неговата стрелба, е следната – той почва да говори за мазетата. Дъщеря му се обръща и казва: „Стига с тия мазета, няма да си ги занесеш никъде“. „Беше моя грешка“, казва тя, извадил е пистолет. Стрелял е по пода до крака ѝ”, разказа Хрисова.

Ирина се оказва ключовият преговарящ на финала на акцията.

„Ако трябва да съм честна, искаха 5 секунди, да направя нещо за 5 секунди. Трябваше с висок глас да го убедя да стане и да дойде до външната врата“, разказва тя.

Засега Коджейков не е дал никакви обяснения за действията си.