Защо чак сега Мирослав Найденов се сдоби с обвинения? Сигналът срещу него не е бил известен само на един човек. Той беше съобщен от РЗС през 2010 г., но след като Яне Янев оглави комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта, проверка нямаше. Тези въпроси повдигна пред bTV журналистът Генка Шикерова.

„Интересно е защо това се случва точно сега, когато се редят листи”, добави тя.

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов вчера стана обвиняем. Прокуратурата му повдигна 3 обвинения и му взе парична гаранция от 10 000 лева. Първото е за това, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп от 200 000 лв. на шефа на Държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов, за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“.

Светослав Симеонов е ексшеф на фонд „Земеделие”. За него беше измислена специална длъжност – аграрен аташе в Брюксел, припомни Генка Шикерова и добави, че въпросната длъжност беше доста спорна и със съмнителен бюджет.

Второто обвинение срещу Найденов е, че принудил Светослав Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал до вече бившата шефка на Инспектората във Върховната касационна прокуратурата Малена Филипова, че Калина Илиева (бивш шеф на Фонд „Земеделие” – бел. ред.) и прокурорът Красимир Тренчева го подлагали на систематичен натиск и заплахи.

Преди 2 години СДС разпространи писмо, според което като зам.-председател на фонд „Земеделие” Светослав Симеонов твърди, че бил принуден от министерството да лансира определени фирми, които да печелят проекти на ведомството. После Симеонов се отметна от писмото и заяви, че подписът не е неговият, въпреки че „формално прилича”.

Според прокуратурата през март 2010 г. Мирослав Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“.

Въпросната фирма се появява на няколко пъти при управлението на Найденов, припомни Генка Шикерова. Тя добави, че би било интересно каква работа са свършили в Европа т.нар. аташета на земеделското министерство. Всички те са назначени без конкурс със заповед на земеделския министър Мирослав Найденов.