Съдията от Районния съд в Русе Николай Стефанов е задържан в събота заради подкуп. Магистратът се е занимавал с наказателни дела, научи bTV.

До този момент срещу него не са постъпвали официални жалби, нито е имал дисциплинарни наказания. Няма яснота дали задържането му е във връзка със съдебната му практика или преподавателската му дейност.

По неофициална информация, съдията е задържан в момента, в който в взимал подкупа. Сигналът е подаден от бивш прокурор, понастоящем адвокат.

"Доколкото разбрах, е за престъпление, свързано с подкуп. Дали е задържан с пари или не, не мога да кажа", коментира председателят на съда Венцислав Василев, цитиран от БТА. В отговор на въпрос Василев заяви, че за всички това е изключително неприятно, но "нека оставим разследването да си свърши работата".

По-късно днес Прокуратурата обвини съдия Николай Стефанов в подкуп. Разследването е на ДАНС и Специализираното звено за противодействие на престъпления, извършени от магистрати. Прокурор от Специализираното звено е постановил задържане за срок от от 72 часа на съдията. Прокуратурата ще иска от съда Николай Стефанов да остане в ареста за постоянно.