Революциите в Близкия Изток отвориха нов пазар за крадците. Новата мода е да се крадат селскостопански и строителни машини.

Криминалистите регистрират ръст в кражбите на тежка строителна и селскостопанска техника - багери, фадроми, булдозери.

„Има интерес от някои източни страни за закупуване на подобна техника, очаква се в страните в които вървят революциите да се освободят средства и да се започнат инфраструктурни проекти, където ще се търси строителна техника,” отбелязва гл. инспектор Мирослав Тончев.

За хората, които работят с такава техника, е немислимо да я оставят без надзор. От МВР пък затягат износа през граница, защото дори с фалшива фактура можеш да изнесеш цяла фадрома.

Освен това обаче у нас трябва да бъде подобрен контролът на този вид машини. Ако подобна техника се използва за селскостопански цели, тя се регистрира в земеделското министерство. Няма как да бъде и проверена, защото не се движи по републиканската пътна мрежа, където КАТ може да я проследи.

От Министерството на земеделието и храните обясниха, че настояват за достъп до базата данни на криминална полиция и данъчните, защото на ден приемат по 70 заявления за регистрация, а проверката се прави на хартия.