Пазарджишкият окръжен съд остави в ареста шестима от задържаните за връзки с терористичната организация „Ислямска държава“. 

Срещу групата на Ахмед Муса е повдигнато  обвинение за  приканване към  религиозна война. Изненадващо, седмият член на групата на Ахмед Муса – Александрина Ангелова, се оказа на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева. Това е станало тихомълком още преди месец, когато подсъдимата се е съгласила да свидетелства срещу Муса и съмишлениците му.

За първи път в съдебната зала стана известна самоличността на двама от бойците на „Ислямска държава”, които са отсядали в пазарджишката циганска махала, на път за Сирия. Исаид Хюсеинович и Мурад Елдъз са от босненски произход, но влезли в страната ни с германски и френски паспорти.

За тях е доказано, че са взели участие в бойните действия на страната на „Ислямска държава”. Те са били превозени до границата с Турция лично от Ахмед Муса и неговия шофьор. Шестимата подсъдими не се явиха лично в съдебната зала.

Адвокат Хари Харалампиев заяви, че ще поиска психиатрична експертиза за Ахмед Муса, която да докаже дали е вменяем. Юристът подчерта, диагнозата „шизофрения“ е нелечима.