Софийски апелативен съд даде днес условни присъди по дело за подкуп на Раиф Мустафа и Росен Маринов. Росен Маринов получи три години лишаване от свобода условно с 5-годишен изпитателен срок и 5 000 лв. глоба. Мустафа бе осъден на две години затвор условно с 4-годишен изпитателен срок и 3 000 лв. глоба.

Росен Маринов бе обвинен в предлагането на 100 000 лева подкуп на ръководителя на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров, а Мустафа – за посредничество при предлагането на подкупа.

Припомняме ви, че през юни 2010 г. Софийският градски съд изцяло оправда двамата подсъдими. През ноември 2010 г. Софийският апелативен съд обаче призна подсъдимия Маринов за виновен и го осъди на две години лишаване от свобода и глоба в размер на  5000 лева. На 18 март 2011 г. Върховният касационен съд откри пропуски и "логически неиздържани фактически констатации" и отмени решението на САС, с което в края на ноември миналата година бе потвърдена оправдателната присъда на бившия зам.-вътрешен министър Раиф Мустафа, обвинен като посредник в корупционна афера.

Росен Маринов бе задържан на 11 юни 2009 г. при операция на ДАНС на бул. "Христо Ботев" в София. Той бе обвинен, че е предложил подкуп на Марин Димитров, като Раиф Мустафа е посредничил. Парите били, за да се уреди сделка, с която ИАРА да купи катери от фирмата на Росен Маринов.

Бележка: Решение на Върховния касационен съд от 18.04.2013 г. оставя в сила решението на Софийския апелативен съд от 01.10.2012 г., което потвърждава присъда от 30.06.2010 г. на Софийски градски съд, с която подсъдимите Раиф Мустафа и Росен Маринов са били оправдани.