Върховният касационен съд върна делото срещу бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов за ново разглеждане.

Двамата са подсъдими за подкуп. Парите трябвало да отидат у тогавашния началник на агенцията по рибарство Марин Димитров, който да съдейства за купуване на катери от фирмата на Маринов. На първа инстанция двамата бяха оправдани, а след това Апелативният съд призна за виновен само бизнесмена. ВКС обаче не се съгласява с мотивите на Софийския апелативен съд.

Според съдиите не е направен пълен анализ на телефонния разговор между Марин Димитров и Росен Маринов. ВКС обръща внимание на  реплика на Маринов - "само за мене ли е това... и за тоя приятел моя?". Така върховните съдии стигат до извода, че още при този разговор са налице доказателства за участието и на Раиф Мустафа в корупционната схема.

Към мотивите за връщане на делото съдиите от ВКС са написали, че Апелативният съд е анализирал еднопластово доказателствата, превратно е тълкувал съдържанието на записаните телефонни разговори е направил логически неиздържани фактически констатации.

Бележка: Решение на Върховния касационен съд от 18.04.2013 г. оставя в сила решението на Софийския апелативен съд от 01.10.2012 г., което потвърждава присъда от 30.06.2010 г. на Софийски градски съд, с която подсъдимите Раиф Мустафа и Росен Маринов са били оправдани.