Веселина Ставрева ще гледа постоянната мярка за неотклонение на Румяна Ченалова, след като трима дежурни и четирима редови съдии си направиха отвод.

По информация на „Правен свят”, отвелите се са Христинка Колева, Николай Николов, Евелина Папазян, Магдалинчева, Величка Маринкова, Александра Йорданова и Андрей Ангелов, като причината е, че доскоро са работили със скандално известната съдийка, която беше обявена за общодържавно издирване.

Самата Веселина Ставрева до преди година е работела в Софийски районен съд, но е спечелила конкурс за място в СГС.

Според 24 часа, Ченалова е била докарана с конвой в Съдебната палата. Все още не се знае кога ще започне заседанието.

Станимир Ченалов, адвокат и брат на съдийката, твърди, че тя не се е укривала, а е имала здравословни проблеми. Пред всекидневника той заяви, че ще моли съда да не налага мярка за неотклонение.

По-рано днес от прокуратурата внесоха искането за постоянно задържане на Румяна Ченалова, обвинена в длъжностно и документно престъпление във връзка с висящо търговско дело между "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД и НЕК ЕАД.

Припомняме, изчезналият за кратко (и появил се без никакво обяснение) бивш пеф на ДАНС Петко Сертов беше съветник на ОЕТ.

Името на Ченалова, произнасяла се по куп знакови дела, пък нашумя особено, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан заговори за "гнили ябълки" в съдебната система и обвини директно магистрата, че подпомага схема за кражба на фирма.

След избухването на скандала, ВСС я отстрани от длъжност.