Прокуратурата поиска по 10 години затвор за бизнесмена Росен Маринов и бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа, обвинени за подкуп.   На днешното заседание по делото пред Софийския градски съд прокурорът Пламен Георгиев заяви, че Маринов е "лице с много тежко корупционно поведение". В това дело " атаката срещу прокуратурата се превръща в запазена марка на някои адвокати", добави Георгиев. Защитници по делото са Илиян Василев и Коста Богацевски.

Обвинението твърди, че данните от специалните разузнавателни средства по случая показвали, че Маринов е бил наясно как се уреждат дела, като се плаща на съдии. Наясно бил и какви са "тарифите на съда".

"С максимално наложени присъди ще се даде пример на обществото за генерална превенция", заяви прокурорът Пламен Георгиев.

Изготвената по случая графологическа експертиза не можа да отговори дали на визитна картичка на Маринов написаният текст "50 000 лева" е с негов почерк, или с почерка на този, който е трябвало да получи парите - бившия директор на ИАРА Марин Димитров. Графолозите смятат, че вероятно Раиф Мустафа на лист, приложен към материалите по делото, е написал също сумата "50 000 лева". Това твърдение не е категорично, заявиха експертите.

Росен Маринов бе задържан на 11 юни м.г. при операция на ДАНС на бул. "Христо Ботев" в София. Той бе обвинен, че е предложил подкуп на Марин Димитров, като Раиф Мустафа е посредничил. Парите били, за да се уреди сделка, с която ИАРА да купи катери от фирмата на Росен Маринов.

Бележка: Решение на Върховния касационен съд от 18.04.2013 г. оставя в сила решението на Софийския апелативен съд от 01.10.2012 г., което потвърждава присъда от 30.06.2010 г. на Софийски градски съд, с която подсъдимите Раиф Мустафа и Росен Маринов са били оправдани.