Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа, но осъди условно бизнесмена Росен Маринов. Двамата са обвинени за подкуп.

От втората инстанция Маринов получи 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок и 5000 лева глоба. Пред Апелативния съд прокуратурата не е представила никакви нови доказателства. Не са разпитвани и свидетели, защото делото е изцяло изяснено.

Заседанията на Софийския апелативен съд бяха засекретени, за разлика от първата инстанция, където процесът беше изцяло публичен. Присъдата днес също бе прочетена в закрито за медиите съдебно заседание, макар че според закона крайният съдебен акт винаги трябва да е публичен.

Обвинението не е доволно от присъдата и ще я протестира пред Върховния съд.

Прокуратурата обвинява Маринов, че два пъти предложил подкуп на бившия ръководител на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров, за да бъде сключена сделка за катери. При първото си предложение бизнесменът използвал за посредник Раиф Мустафа и предложил 50 000 лева, а при второто - директно казал на Марин Димитров, че ще му даде 100 000 лева, твърди обвинението. Тогава съдът се мотивира, че събраните доказателства не представляват основа, върху която може да бъде постановена осъдителна присъда, а показанията на Марин Димитров са непоследователни, противоречиви и не кореспондират със СРС.

Бележка: Решение на Върховния касационен съд от 18.04.2013 г. оставя в сила решението на Софийския апелативен съд от 01.10.2012 г., което потвърждава присъда от 30.06.2010 г. на Софийски градски съд, с която подсъдимите Раиф Мустафа и Росен Маринов са били оправдани.