Специализираният наказателен съд наложи 2 години лишаване от свобода и 10 000 лева глоба на Кирил Рашков за незаконно държане на живак, както и на монети, представляващи археологически и културно-исторически ценности, предаде БГНЕС.

На седем години затвор и глоба от 50 000 лв. бе осъден по същото дело Радослав Панайотов за държане и разпространение на наркотици - 2,74 кг амфетамини.

Другите двама подсъдими по делото получиха условни присъди. Михаил Демерджиев е осъден на 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 5000 лв. за разпространение на наркотици. Наказанието на Симеон Илиев е една година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за незаконно държане на археологически ценности.

Делото започна през март 2015 г., като срещу т.нар Цар Киро имаше 4 обвинения. Според прокуратурата през юли предходната година той е внесъл над половин килограм живак през „Капитан Андреево” и го е държал без разрешение в Пловдив, където е имало и множество нерегистрирани антични монети, пръстени и части от накити.

Освен това, държавното обвинение се опита да докаже, че през пролетта и лятото на 2014 г. Рашков се е договорил с Радослав Петров да разпространяват наркотици у нас и в чужбина.