15-годишен софиянец е задържан за побой на възрастен човек, записан на видеоклип, разпространен тази сутрин в социалните мрежи.

След като сутринта кадрите, на които се вижда, че две момчета бият възрастен човек плъзнаха из интернет, се получиха десетки писма, в които зрители изразяваха възмущение.

Клипът е разпространен в социалните профили на Николай Димитров, който иска да бъде запомнен като Ники Даниелс Корлеоне – Буеса, и на приятеля му Алекс Тасков. Двамата са разпознати като младежите, които догонват възрастен човек, ритат го на земята, докато трети снима. Според полицията операторът е 14-годишна ученичка.

Николай разказал в полицията, че побоят е станал преди няколко месеца на алея в столичния квартал „Слатина”. Той е задържан тази сутрин, а съучастникът му Алекс е в чужбина и още не е разпитван. Николай обяснява, че набили човека, защото предишния ден синът му ги заплашил с обир.

Ники, по прякор Буеса, е известен в „Дружба”. Оставил е графити подписа си на доста стени из квартала. Бивша съученичка на момчето разказа, че я е тормозел в училище.

Родителите на Николай са разведени, той повтаря 8 клас и вече се е срещал с полицията като нарушител. Регистриран е за кражба на мобилен телефон от физкултурен салон, обясни началникът на Осмо РПУ Даниел Пашов.

Докато е в полицията, Николай разбрал, че в интернет се организират групи срещу него, които му готвят побой.

Във форумите се зароди идея днес в 16.30 часа на Пилоните на НДК да се съберат възмутените от видеото и да отидат да се саморазправят с един от побойниците в „Дружба 1”, чиято снимка бе разпространена онлайн. Интернет призивът събра няколко десетки младежи. 

От полицията заявиха, че ще вземат мерки за сигурността на Николай. Той е 15-годишен и по закон не носи наказателна отговорност. Най-тежкото наказание, което може да получи, е настаняване във възпитателно училище.