Хиляда литра нелегален алкохол бяха конфискувани край София, съобщи Агенцията „Митници”. При продажбата му държавната хазна щяла да бъде ощетена с 11 000 лв.

Алкохолът е открит при проверка на пътя на малък камион със софийска регистрация. Установено е, че камионът е натоварен с еднотонен резервоар, пълен с етилов алкохол с алкохолен градус 96.

Шофьорът е представил документи за стоката, които след проверка се оказват с фалшиви данни за датите на превоз и получателя, като например адресът на получателя се оказва горичка, посочват от Агенцията.

За констатираното нарушение ще бъде съставен акт в двоен размер на дължимия акциз. Камионът е задържан. Откритият етилов алкохол е иззет. Взети са проби за лабораторен анализ.

Веднага след задържането мобилна митническа група е влязла на проверка в данъчния склад, от който се предполага, че е изнесен алкохолът без документи. В данъчния склад е установена липса на етилов алкохол в същото количество като откритото в камиона. В склада митническите служители са установили и други сериозни нарушения.

От началото на 2014 г. са конфискувани 117 066 литра алкохол - с 40 на сто повече от същия период на миналата година, отчитат от Агенция „Митници”.