Само с едно изречение и без да даде допълнително разяснение президентът на САЩ Доналд Тръмп небрежно зачеркна десетилетия усилия на американската дипломация по близкоизточния мирен процес, следвана както от демократически, така и от републикански правителства, пише британският в. „Гардиън“.

Застанал до израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Белия дом, Тръмп обяви, че му е безразлично дали преговорите би трябвало да бъдат насочени към решение с две държави, което отдавна е гарантирано от САЩ.

Вместо това президентът даде да се разбере, че ще бъде оставено на израелците и палестинците да уредят „окончателната сделка“, която преди време той обеща да постигне.

Тръмп почти не спомена палестинците, а на моменти коментарите му изглеждаха идентични с темите, отстоявани от израелското правителство: той спомена заплахата от Иран, подстрекаването в палестинските училища и необходимостта палестинците да признаят Израел за еврейска държава.

Новият американски президент се ангажира с фикс-идеята на израелския премиер – отблъскване на Иран, като същевременно предложи по отношение на палестинците формулировка, която почти не дава конкретни изгледи за истински преговори или траен мир.

Същинското съдържание обаче беше в това, което Тръмп не каза, а може би дори и не разбира. Нищо не бе споменато за палестинския стремеж за държава. Вместо това изявлението на американския президент подсили асиметрията в позициите на двете страни в близкоизточния конфликт, коментира „Гардиън“.