„Нашите златни момичета имаха своята класа и свой стил, но тези показват нещо различно. Смятам, че това е голям плюс за тях. Ще бъде изненада за специалистите в света. Всички ще очакват подобие на златните момичета. За моя радост те показват съвсем различен, собствен стил“

Илиана Раева

 

„Ансамбълът е уникален! Страшно много ми харесаха!“

Ина Ананиева

 

"За мен следващият ансамбъл има възможности, качества, всичко. Ще им трябва малко време да се сработят като отбор и се надявам, че ще постигат много успехи"

Михаела Маевска

 

Пет момичета и треньорката им заминаха за Москва, за да сложат официално началото на един дълъг път, който със сигурност ще бъде изпълнен с много емоции с големи амплитуди, тежък труд, лишения и най-вече оправдани или разбити очаквания.

Симона, Елена, Лаура, Мадлен, Теодора и, естествено, Весела Димитрова вече са звезди. Невръстните гимнастички надничат от телевизионни екрани, страниците на вестници и интернет сайтовете.

Прогресът е очевиден! Когато започнаха на онзи лагер на Белмекен, те гледаха в камерата доста неуверено и свенливо свеждаха очи, когато им се налагаше да заменят уредите с микрофон. Сега обаче самочувствието си личи. Все още присъстват срамежливите усмивки, но те отстъпват място на професионализма.

Има и защо. Който не е пристъпвал прага на залата на стадион „Раковски“ в столицата, той не знае как се работи в нея – без значение кой ден е и дали са в настроение, всички гимнастички дават най-доброто от себе си, за да се докажат пред строгите погледи на треньори и най-вече на Илиана Раева, която наистина знае какво иска да види и не се задоволява с имитация на съвършено изпълнено съчетание.

Трудът на момичетата и наставниците им беше презентиран по подобаващ начин при представянето на първите им съчетания, които дори обикновен почитател на художествената гимнастика би определил като трудни и много впечатляващи. Весела Димитрова и щабът ѝ заслужават поклон до земята за амбицията. Момичетата пък трябва да бъдат аплодирани за работата.

Дотук добре!

Само че „сухите“ тренировки останаха зад вратата на софийската зала. Време е да пуснем красавиците в дълбокото!

Гран При на Москва от 17 до 19 февруари със сигурност не е контролно, а журито този път ще бъде съставено от професионалисти, а не от почитатели. Момичетата заминават със сигурност притеснени, въпреки лъчезарните усмивки, които озариха летище „София”. Причината е, че многократно са били свидетели на процедурата „От „Осанна“ до „Разпни Го“, която е толкова популярна у нас.

Те правят своя прощъпулник, а част от очакванията са, че ще тичат. Дайте им време! Добри са! Не късайте крилата им преди да са ги разперили!

Симона, Елена, Лаура, Мадлен и Теодора не са Християна, Михаела, Ренета, Цвети Найденова и Цвети Стоянова! Не са световни шампионки, а дебютантки!

Те заслужават да проправят свой собствен път! Забравете за минута за Златните и стискайте палци на Прохождащите. Направихме ги звезди, а сега само от тях зависи да си набавят съответния блясък.

Москва е начало на нещо ново, а не продължение на старото, за това просто им се радвайте… и не забравяйте да им пожелаете само късмет. Огромна смелост и стабилна подготовка вече си имат!

На добър час, момичета!