Срещата на върха на НАТО изпраща  няколко много сериозни сигнали към държавите като България.

Резервираността на Доналд Тръмп, който по време на предизборната си кампания нарече организацията "отживелица" и тежките критики към съюзниците в Брюксел, накараха много от европейските лидери да усетят несигурността и непредсказуемостта, които излъчва всяко следващо изказване на американския президент.

Тръмп заяви, че "23 от 28-те страни членки все още не плащат това, което би трябвало да плащат за отбраната си", визирайки 2% от Брутния вътрешен продукт, които страните са задължени да отделят за отбрана в следващите години. Тук стрелите са насочени директно към Германия, която от години отделя 1.3% годишно, а тези седем десети означават няколко десетки милиарда повече.

Стрелите са насочени и към малките съюзници като България, които трябва да модернизират армиите си, а това е знак, че американските компании очакват бъдещи сделки за нови оръжия. Защото по всичко изглежда, че растежът на оръжейно-промишления комплекс е основен приоритет на администрацията на Тръмп. Всяко негово пътуване е съпроводено с подрънкване на нови оръжия.

Само няколко дни преди това Доналд Тръмп кацна в Риад и подписа отбранителни договори за 110 млрд. долара, които влизат в сила незабавно. Следващите 10 години стойността на военните контракти може да набъбне до 400 млрд. долара. След прегръдка със Саудитска Арабия дойде време за хлад в Бръксел, където Тръмп почти не събори на земята премиера на Черна Гора. Вижте разликата, дори в излъчването на Тръмп, когато е в Рияд, и когато е в Брюксел.

Освен обидно това е и доста знаково за отношението на Тръмп към малките страни-съюзници в НАТО. Защото в момента може да ни е много смешно как американският президент сбута безцеремонно министър-председателя на Черна гора, но представете си, че на пътя на Тръмп не беше Душко Маркович, а Румен Радев. Какво мислите, че щеше да се случи?

Без Съединените щати няма НАТО. Това е абсолютната истина. 

Просто тази организация се крепи изцяло върху основите на американската армия. Но нека не забравяме, че и повечето от заплахите, с които се сблъскваме в последното десетилетие са родени от интервенциите именно на Вашингтон в различни точки на света.

Нима Германия и Франция предизвикаха войната в Ирак? Нима те нахлуха в Афганистан? Нима заради Европа Сирия се разпада пред очите ни? Нима Европа не плаща сметката и не поема тежестта на имигрантските вълни? Нима Европа в момента не тъне в страх и хаос от нови и нови терористични атаки? Защото след 11 септември всички големи атентати са в Европа.

С какви аргументи изобщо Тръмп може да иска още пари за отбрана и нови американски оръжия, при положение, че Европа си плаща много повече от 2% от БВП, който трябва да бъде достигнат от всички след по-малко от десет години?

Не мога да повярвам, че европейските лидери замълчаха на тази наглост. Не мога да повярвам, че и в България няма истински дебати и реакции след думите на Тръмп. Докато Европа и малките страни-членки на НАТО предимно мълчат, козируват и изпълняват, не само ще плащат сметката за американските военни авантюри по света, но и ще бъдат бутани в коридорите на Брюксел, в очакване на нови и нови нареждания.