Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпусна вчера два важни консултативни бизнес съвета - Американския съвет по предприемачество и Форума за стратегия и политика към Белия дом, което според Асошиейтед прес е признак за все по-голямата изолация след коментарите му за расовото насилие в Шарлотсвил.

След като редица бизнес лидери скъсаха връзките си с Тръмп, може да се очаква да ги последват разочаровани негови помощници. Изцепките на Тръмп карат някои от тях да се замислят дали няма да заплатят висока цена за репутацията си, ако продължат да работят за президента, отбелязва Ройтерс.

"Мнозина от нас влязоха в администрацията, смятайки, че можем да внесем опита и уменията, които президентът не е имал възможност да придобие по време на бизнес кариерата си, и да го насърчим да проявява известна сдържаност в онова, което казва публично или на съюзниците ни", е казал за Ройтерс старши сътрудник, който се двоуми дали да напусне.

"След вчера е ясно, че е невъзможно за когото и да било, дори за генерал от флота, да обуздае импулсивното поведение на Тръмп или онова, което виждаме по телевизията и четем в мрежата", добавил същият източник.

Имаше надежди, че генерал Джон Кели, новият шеф на канцеларията на Белия дом, може да внуши известна дисциплина на Тръмп, което предшественикът му Райнс Прибъс преди него не успя да направи. Но Кели гледаше в пода през всичкото време, докато Тръмп обвиняваше от своята кула в Манхатън и расистите, и антирасистите за насилието в Шарлотсвил.

Появиха се съобщения, че и Гари Кон, съветникът на Тръмп по икономическите въпроси и главната му връзка с бизнес общността, когото президентът цени високо, може също да се оттегли. Кон, който е евреин, беше смутен от изявленията на Тръмп, но засега е решил да остане на поста си, според източник от Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Много от републиканците от Конгреса и Сената също критикуваха изявленията на Тръмп за това кой е виновен за насилието в Шарлотсвил. Но хората от улицата, помогнали за избирането му, изобщо не изглеждаха объркани, отбелязва АП. Ентусиазмът на неговите избиратели изобщо не е спаднал и дори самият Тръмп се похвали, че може да застане по средата на Пето авеню и да застреля някого и пак да не изгуби избиратели.

Много хора от улиците, интервюирани от АП, казват, че нищо, направено от президента, не е разколебало подкрепата им за него и че отново ще гласуват за Тръмп.

Патриша Робинсън от Толедо в Охайо е цитирана да казва, че подкрепата за Тръмп й е коствала много приятелства и е обтегнала отношенията със семейството й, но като много други негови страстни почитатели 63-годишната чернокожа жена не е променила мнението си и настоява, че той не е направил нищо, с което да я отблъсне. Тя настоява, че Тръмп е единственият президент, който е разговарял директно с чернокожи.

Клементе Руис, 49-годишен син на мексикански имигрант, шофьор на камион в Тексас, заявява, че е доволен от работата, която Тръмп е свършил, особено от постигнатото в икономиката.

Използвани са материали на БТА.