Нещо се случва в нашата държава. Точно в момент, в който всички очакваме успокояване на ситуацията, показните убийства се завърнаха с пълна сила. На този фон Петко Сертов се завърна в страната по същия неочакван начин, по който изчезна преди повече от месец. Появи се и вицът – охраната при снощното посещение на Кери била не за държавния секретар на САЩ, а за да не избяга Сертов отново.  

Има нещо гнило в Дания, но нищо датско в Гниляне. Конспирация по български.

Докато „скромният и тих човек”, по описание на познаващите, беше изпарен, десетки журналисти, бизнесмени, анализатори, коментатори се състезаваха по медиите, за да лансират различни сценарии около шпионско-семейната сага „О, Петко, къде си?”... Ден и нощ от екрана ни облъчваха с различни конспирации, които го свързваха с геополитиката, финансови казуси между работодателя му и негови бивши съдружници, смяната на правителството. Появи се и чаровна любовна нишка. През това време държавата го обяви за полуиздирване. Точно както навремето обяви братя Галеви, осъденият Илиян Тодоров от „Соло” и виновните /според съда/ за убийството на Стоян Балтов пред „Амнезия”. Всички те са обявени за издирване и са в неизвестност.

Кооперацията, в която живее Сертов и пред която чакаха десетки журналисти
Снимка: БГНЕС


В случая със Сертов, МВР уж го търсеше, но ДАНС не се интересуваше от него. Интерпол го обяви за изчезнал, но родните ченгета го засякоха в атинска таверна да пие узо. Ситуацията стана още по-карикатурна с призива на главния секретар поне да се обади, за да спрат да го издирват, което накара г-н Сертов просто да... смени хотела.

Тишината в държавата

В крайна сметка Сертов се завърна. И започна да мълчи. Ако някои от вас са очаквали да излезе пред медиите или поне с едно отворено писмо до БТА /както направи съпругата му в деня след неговото изчезване/, грешите. Достойната постъпка в тази ситуация е поне да напише и да обясни своята собствена липса, защото наистина цялата страна се занимаваше с него от старата, та чак през новата година. 

Това е логична и мъжка постъпка, но в случая наблюдаваме един човек, който продължава да мълчи и вероятно не смее да излезе от дома си за хляб, за да не го снимат. Семеен проблем? Служебен проблем? Здравословен проблем? Обществото ни заслужава поне кратко обяснение заради парите, които бяха похарчени за неговото издирване.

Друг случай, по който мълчанието е повече от странно. Никой не разбра какво се случва с Христо Бисеров. Преди близо половин година главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че причината за забавянето на делото е в швейцарските власти, които трудно разкривали банковата тайна за сметките на Бисеров. Швейцарските власти пък отказали да изпълнят съдебната поръчка, защото били необходими повече детайли по искането на българската прокуратура. Но това прокуратурата не го каза. Мълчи, също както мълчи и самият Бисеров, който също не смее да излезе, за да не го снимат. Ако изобщо още е в България. Защото няма да се учудя, ако се окаже, че и той е някъде навън и някой ден ще трябва да бъде обявяван за „полуиздирване”. Тогава отново на екрана ще се появят обичайните заподозрени, които конспиративно през пет пръта ще преплитат, докато властите ще мълчат.  

А в мълчанието се ражда унизителният извод, за всички, с чиито пари се издирват полуизчезналите, а преди това са им се плащали заплатите. Така наречените държавници, оказва се, са добри актьори и сценаристи. На сериал с две лица. За публиката е безвкусен трилър със скъпи билети. За авторите - забавна комедия с отворен край.