Премиите за параолимпийците ни не станаха новина. Не бяха обявени с гръм и трясък, както олимпийските. Вероятно защото бяха пет пъти по-малки не получиха необходимото медийно отразяване. Новина обаче стана постът в личния профил на параолимпиеца Денислав Коджабашев, който „отправи благодарност” към министъра на спорта за взетото решение и тутакси се превърна в най-желаният гост за сутрешните блокове, предавания по радиа и т.н. В деня на отпътуването на параолимпийците ни за Рио министерството излезе с обяснение за „подстриганите” премии /виж целия текст след коментара/.

„Идеята на параолимпийските игри е да популяризират активния начин на живот и и спорта сред хората с уврежданията, да покажат висотата на човешкия дух. В този смисъл всички държави с представители на олимпийски игри дават парични награди в по-малък или по-голям размер, но са много малко държавите, които дават парични премии за призови класирания на параолимпийски игри. България се нарежда на едно от първите места по размер на обявените премии за параолимпийците в света и е неуместно да се спекулира на тема дискриминация”. Това се казва в съобщението на Министерството на младежта и спорта.

Какви са фактите?

Целта на параолимпийското движение е да даде възможност на спортистите с физически увреждания да надмогнат себе си и да покажат спортни резултати, сравними с тези на олимпийците. Параолимпиадата се провежда след олимпиадата, за да могат да се пригодят съоръженията за хората с увреждания. Амбицията е обаче след време двата форума да се провеждат в един и същи период, а иначе равнопоставеността е основната идея на параолимпизма.

Проблемът не е в размера на българските параолимпийски премии, а във факта, че се различават в пъти от тези на здравите спортисти. Проблемът е в отношението. „Тръгвам за Рио не заради премиите, а за да се състезавам. Обявените премии ме накараха да се чувствам различен, а това е нещо, което досега не бях изпитвал”, каза на летището 18-годишният Християн Стоянов, който е сред най-младите параатлети в Рио.

Снимка: Facebook

Как е по света?

В повечето държави по света не се прави разлика между спортисти и спортисти с увреждания, когато става дума за премии. Размерът е един и същ, за да се избегнат всякакви предпоставки за третиране по различен начин. Балканските държави държат на равнопоставеността. В Сърбия премиите за олимпийци и параолимпийци не се различават. 45 000 евро са предвидени за златен медал, 40 000 за сребърен и 30 000 за бронзов. Разлика няма и в Турция, където за олимпийска и параолимпийска титла премията е 1000 алтъна (1 алтън е приблизително 700 лири). Среброто струва 600 алтъна. Румъния също третира еднакво спортистите си. Гласуваните премии са 70 000 евро за първо място, 56 000 – второ и 42 000 – за трето.

Снимка: Getty Images

В Гърция, Македония, Хърватия, Великобритания, Швеция и Норвегия бонуси не се дават нито на олимпийците, нито на параолимпийците.

От 2007 г. във Франция премиите са изравнени. 50 000 евро за злато, 20 000 – сребро, 13 000 бронз. В Германия това е факт от 2014 г. Шампионите получават по 20 000 евро. Подгласниците им съответно по 15 000 и 10 000.

В Италия параолимпийските премии са наполовина от олимпийските, чийто размер е 150 000 евро. В пъти се различават и бонусите в Испания. САЩ са определили параолимпийските премии да бъдат пет пъти по-ниски от олимпийските.

В Ливан и Мароко параолимпийци и олимпийци разчитат основно на спонсори. В Кувейт и ОАЕ медалите се награждават независимо от физическото състояние на спортистите.

Критериите за участие на олимпийски и параолимпийски игри не могат да бъдат сравнявани. Не може да бъде сравняван и броят горни и долни крайници на спортистите. Броят на сърцата обаче съвпада.

Снимка: Getty Images

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Министерство на младежта и спорта

Дейността на „Българската параолимпийска асоциация“, която подготвя и осигурява участието на българските спортисти с увреждания на Параолимпийските игри РИО 2016, е финансово подпомогната от Министерството на младежта и спорта по програми „Спорт за високи постижения за хора с увреждания“ и „Спорт в свободното време за хора с увреждания“. За 2016 г. финансирането по програмите е в размер на 509 500 лв. Отделно „Българската параолимпийска асоциация“ получава целево финансиране за участието на българската спортна делегация на Летните параолимпийски игри РИО 2016, с което да бъде напълно обезпечено участието на българските параолимпийци. Целевото финансиране е в размер на 230 000 лв.
Премиите за призови класирания на световни и европейски първенства, както и за олимпийски и параолимпийски игри се определят на база конкретни критерии за съответните първенства – като тежест на състезанията, конкуренция и др. Премиите са различни за всяко от посочените първенства. Така например премията за златен медал от световно първенство в неолимпийски спорт е 9 000 лв, а за златен медал от световно първенство в олимпийски спорт е 50 000 лв. Премиите за призови класирания от параолимпийските игри са приравнени на тези за световни първенства в олимпийски спортове, където конкуренцията обикновено е по-голяма, което е признание за труда положен от спортистите с увреждания. Обявените премии са предложени от комисия, в която са включени представители на БОК, „Българската параолимпийска асоциация“ и НСА „Васил Левски“ и са съгласувани с тях. Премиите са: 50 000 лв. за 1-во място, 35 000 лв. за 2-ро място, 25 000 лв. за 3-то място, 15 000 лв. за 4-то място, за 5-то – 10 000 лв., за 6-то място – 8 000 лв., за 7-мо – 6 000 лв., а за 8-мо – 5 000 лв.
Олимпийските и Параолимпийските игри по традиция се провеждат едни след други, но реално са различни състезания. Идеята на Параолимпийските игри е да популяризират активния начин на живот и спорта сред хората с увреждания, да покажат висотата на човешкия дух. В този смисъл всички държави с представители на Олимпийски игри дават парични награди в по-малък или по-голям размер, но са много малко държавите, които дават парични премии за призови класирания на Параолимпийски игри. България се нарежда на едно от първите места по размер на обявените премии за параолимпийци в света и е неуместно е да се спекулира на тема дискриминация.
Българските параолимпийци традиционно се завръщат от големи състезания с множество медали. Вярваме, че игрите в Рио де Жанейро също ще са успешни за тях, за да може да послужат за пример на все повече хора с увреждания да се насочат към спорта. Убедени сме, че общата ни цел е да осигурим подходящи условия за развитие на масовия спорт за хората с увреждания.