"Ако ще играем тука някакви аматьорски мачлета... Ако искаме да сме част от Европейския съюз и да сме част от УЕФА, трябва да вървим по правилата. Няма искам - не искам!"

Това каза на пресконференцията след последния за годината Изпълком на БФС собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев във връзка с нуждата от въвеждането на системата ВАР (Видео асистент рефер) по българските футболни терени.

Прав сте, господин Домусчиев и вече сте член на комисията, която ще въведе ВАР у нас. Тук съмнения нямам, защото правите впечатление на човек, който като се захване с нещо, го прави както трябва.

Само дето се породи въпрос. Ние и сега сме член на ЕС, а дали в момента играем винаги по правилата в шампионата по футбол, докато там няма ВАР?

Снимка: Lap.bg

И още едно въпросче. Това първенство с аматьорските мачлета не е ли това, което Вашият тим печели осем пъти поред и ще спечели догодина за девети път? И който тим в предишните години единствен защитава малкото останал престиж на футболна България пред света с две класирания в Шампионската лига и четири в Лига Европа?! И парите, спечелени в тези турнири, направиха между разградските шампиони и останалите клубове финансова пропаст, незаличима в близките десетилетия. Ама за това са си виновни другите, някои от които сами се закопаха.

И пак питанка. За това ли първенство с аматьорските мачлета Вие плащате пари за телевизионни права на БФС, за да го гледат хората по телевизора? И как благодарение на това "аматьорското" всички, участващи в това нещо футболни клубове у нас, успяват да си получат полагащите им се пари от телевизионни права, без които те не могат да вържат двата края?

Защото как иначе да се закърпи положението от мачове, които се играят пред не повече от 50 зрители, а и клубовете цял сезон пътуват насам-натам из страната, че и парици за няколко зимни и летни лагери в чужбина намират отнякъде.

Снимка: ludogorets.com

Добре че поне в няколко такива "мачлета" през сезона единият отбор повежда с 2:0, а другият прави "обръщалката" до 3:2, за да се вдигне малко адреналина на премръзналите по стадионите петдесетина зрители, а и на тези в креслото у дома, които с бира в ръка ядно си късат фиша така.

Да, прав сте, ВАР си трябва, за да се намалят драстично някои от безумните съдийски отсъждания от породата "тука има, тука нема". Защото те са най-често в посока за едни да има винаги, а за други да няма никога.

Не сте прав обаче, господин Домусчиев, да искате държавна финансова помощ за ВАР, защото по принцип държавата би трябвало да даде едни такива пари за медицинските сестри, например, както и за много други неща, но за ВАР не бива да дава.

Ама държавата даде вече за осветление на едни, за стадион на други, а на трети обеща тепърва да им даде. А откъде-накъде им даде, отговор няма. А феновете на тези, на които не им е обещано от държавата още нищо, организират протести.

А на други футболни хора държавата им опрости данъци и здравни осигуровки, които не бяха плащани май повече от 10 години. А откъде-накъде го направи, отговор няма. А на едно момче, дето прави банички в квартала всеки месец, му ги искат и ако не плати осигуровките на баничарите, дето му месят тестото, го е страх, че може и в затвора да го вкарат. И няма логика никаква държавата да дава пари на едни футболни клубове, които са на един или друг "бащица", а на момчето, дето има баничарница в квартала, нищо да не дава.

Той и премиерът господин Борисов каза, че въпросът е какво искат данъкоплатците, когато ги питат за какво да се дадат парите им. Тях никога не ги питат, ама ако им зададат въпросчето за ВАР-а, то у тях няма да хване вяра и няма да дадат нищо.

И накрая, ВАР е хубаво да има, защото ще помогне да се дават дузпи, които съдията не дава, а коментаторът по телевизията казва, че ги има. И после коментаторът свойта песен си изпява и си заминава, съдията остава, ама дузпа има и тя е единствената на този свят, от която човек може да си вкара автогол.

Да, ВАР трябва да има. Искрено желая на комисията в БФС, на която Вие сте член, да подкара работата с ВАР-а и до успешен край да я докара. Прочетох, че в Германия тази работа им е струвала около 5 млн. евро, за да я направят. Включително технологията за голлинията. За тук колко ще струва... нищо не прочетох.

Но сте прав, господин Домусчиев, когато казахте: "Ако ще играем тука някакви аматьорски мачлета... Ако искаме да сме част от Европейския съюз и да сме част от УЕФА, трябва да вървим по правилата. Няма искам - не искам!".

С вяра във ВАР-а, дано занапред да е така.

П.С. След жребия на "Лудогорец" за предстоящите мачове в Лига Европа с "Интер", в Италия от "ll Post" написаха, че отборът, който Вие направихте, пренаписа историята на клубния футбол в България. Вярно е. Някъде пак там написаха, че личното ви финансово състояние възлиза на около един милиард долара. Ако това е вярно, то парите за ВАР-а са направо джобни за Вас. Затова Ви моля да финансирате ВАР-а и да го подарите на БФС-то. То, както и ние футболните фенове, вечно ще сме Ви благодарни.

И стискам палци да ги елиминирате тези синьо-черни фукльовци от Милано. А най-много ще се изкефя, ако ги биете на стадиона им – митичния "Джузепе Меаца".

Искрено желая успех на "Лудогорец"!

Бъди здрав, Киро!