Среднощното нападение в Лондон, взривът, близо до българското посолство в Кабул, масовата паника сред феновете на "Юве" в центъра на Торино снощи, кървавата катастрофа, в която загинаха 10 нелегални мигранти на "Тракия" са само три фрагмента от поредния епизод на лудостта, психозата и алчността, в която потъна светът.

Докато ви казвам това, някой някъде в Европа вероятно предотвратява поредния атентат, някой някъде в Европа вероятно планира поредния атентат жени и деца умират в Сирия, Афганистан и Ирак, група нелегални мигранти пресичат границите на Европейския съюз, водени от местни, алчни каналджии.

Мислете за Лондон, но си спомнете и за Страсбург.

Защото пред катедралата в Страсбург паркира онзи бус в коледната вечер на 2000-та година. В него е имало толкова експлозив, че вероятно жертвите щяха да са стотици. Смъртоносният бус, който беше изпратен пред храма от ислямист, намиращ се в Лондон. Един от многото.

Вече камионите не се взривяват. Те газят. Огромните терористични мрежи са основно послания, зли духове, които влизат в лабилните психически, саморадикализирали се смъртници. Също както Боб от "Туйн пийкс" използва страха, за да влезе в чуждо тяло, което убива. 

Мислете за Лондон, погледнете и към Торино.

Защото само два часа преди кървавата атака, на площада в Торино някой хвърли бомбичка, която предизвика такъв масов ужас и страх сред феновете на "Ювентус", че над 1000  пострадаха в паническо бягство. Тази паника живее в нас, колкото и да си повтаряме, че можем да сме каквито бяхме преди.

Мислете за Лондон, спомнете си за Кепов и Лазов.

Те бяха сред първите, които терористите екзекутираха пред телевизионните камери през 2003 г.. Българските шофьори в Ирак, които така и не успяха да се приберат у дома. Видяхме ужасните кадри по "Ал Джазира", а терористите усетиха, че медиите са много по-силно оръжие от хиляди куршуми.

Днес никой не може да спре социалните мрежи, както тогава властите в Ирак забраниха на телевизията да предава от Ирак. Сега сенките вербуват други сенки. А "Ислямска държава" в момента е преди всичко пропагандна машина, идеология, послание, което влиза в душите на слабите и на гневните.

Ако "Фейсбук" и "Туитър" изтрият акаунтите им, ако сайтовете за видеосподеляне спрат да разпространяват обръщенията им, ако само за месец световните медии спрат да говорят за "Ислямска държава", ще видите колко много ще отслабне силата на това зло.

Това не означава да си затваряме очите пред заплахите, а просто да неутрализираме посланията им, тези зли духове, които търсят новите си жертви, използвайки слабостите им. 

Мислете за Лондон, но не забравяйте и България.

Беззаконието тук граничи с наглост. Няколко часа след като един бус пося смърт в Лондон, един бус пося смърт и в България. 16-годишен, без книжка, с криминално досие, уби себе си и десет нелегални мигранти. Този човек е вкарал тези хора в родината си, воден от алчност за пари.

Да убиеш по този начин също е терористичен акт – на първо място срещу човещината, а след това е терористичен акт срещу собствената ти държава.

Също като онези трима българи, които изоставиха камиона си в Австрия и оставиха 71 души да се задушат в него. Патриотарството тук няма да свърши работа, защото всички сме хора, а в днешния свят най-много ни липсва човешкото. Остава само страха – от самите нас и различията между нас.

И без да усетим казваме всеки ден: "Злото, то нека заповяда".