„Медиапул” цитира Борисов със следните думи: „И не виждам в Европа перспектива за решение на този въпрос. Точно обратното: виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора за Европейския съюз, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа не само се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват. (…) Виждам абсолютна несолидарност. Германия казва: Ще върнем 20 хиляди на Унгария. Унгария пък: Ние ще ги върнем обратно на Балканите. А ние от Балканите накъде да ги върнем? Ние не сме ги искали. Ние не сме ги канили. Ние не сме виновни за бомбардировките там. Ние къде да ги върнем? Обратно там? На самолетите за Европа?… Е, за какъв съюз говорим тогава?“.

Тактически сметки?

ДПА и Ройтерс също разпространиха новината за критиката, отправена към Брюксел от българския премиер. В кореспонденцията си Ройтерс посочва, че два месеца преди президентските избори България – подобно на Турция, където Борисов ще бъде в петък – предприема стъпки за сближаване с Русия.

„Дойче веле” се обърна към Еврокомисията с молба за официално становище по казаното от Борисов. В отговора от Пресслужбата на Комисията се казва, че засега няма официален коментар, тъй като изявлението на българския премиер не е публично, а от заседание на Министерския съвет.

Германската политоложка Йохана Даймел го коментира така: „Оградата по границата с Турция е изградена, но в нея има повече пролуки от очакваното. Както писа тези дни „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, причина за това е липсата на инфраструктура или пък негодното оборудване. Борисов се обърна към Брюксел с молба за помощ от „Фронтекс”.

Ако споразумението за бежанците между Турция и ЕС се провали, това може да доведе до невероятно силен натиск по турско-българската граница. А доколкото отделни държави от ЕС предприеха национални мерки и затвориха границите, доколкото техните действия са твърде далеч от някакво общоевропейско решение на кризата, както се оплаква и Борисов, от гледна точка на реалната политика изглежда смислено да се търсят двустранни договорки с Турция.

Точно в този контекст трябва да се тълкува и репатрирането на предполагаемия последовател на Гюлен – Абдуллах Бююк. България и ЕС имат нужда от Турция. Освен това с посещението си в Турция в навечерието на визитата си в Берлин и на предстоящата среща на върха на ЕС, Борисов увеличава натиска и привлича вниманието към проблемите по българската граница”, коментира германската политоложка.

В задочен диалог с нея Александър Андреев твърди:

„Да, Борисов несъмнено иска да попритисне Брюксел и навярно се надява да издейства за България някакви допълнителни предимства – например бързо приемане в Шенген. И неслучайно се бунтува тъкмо преди срещата в Берлин с германската канцлерка Ангела Меркел и с още трима премиери на държави, засегнати от кризата.

Късогледо и деструктивно

Борисов има невероятната способност да опростява сложни политически сюжети, като в този случай наблюдаваме опростяване в две посоки. Първо: Борисов навярно е убеден, че всичко зависи от Меркел. И че каквото тя му обещае в Берлин, това и ще стане. И второ: в цитираното му изказване той обяснява кризата точно така, както я разбират хиляди подплашени и политически не особено компетентни потребители в социалните мрежи: „Нещата са прости: в ЕС цари разнобой, всички са в паника, всяка коза за свой крак”.

Такава интерпретация е обаче политически безотговорна, защото в невероятна мяра преувеличава както разнобоя, така и паниката.

И най-вече – защото е деструктивна, късогледа и не предлага никакво дългосрочно решение, а само временно успокояване. В този смисъл Борисов се движи по ръба на бръснача. Той рискува да изгуби политическия си кредит в Берлин и в Брюксел и да увеличи още повече нелепо високата температура на тревогите и враждебността в България.

Ясно е защо го прави – заради изборите. Но дори и двете му тактически сметки (изборите и допълнителните екстри за България) да излязат, Борисов бърка стратегически.

И скоро няма да има никакъв друг изход, освен да се присъедини към Вишеградските държави."