Могат ли проблемите да изчезнат ей така, като с магическа пръчка? Да, ако си на 7 години и все още живееш в приказния свят. В реалния живот обаче тази утопия рухва, погребана под всекидневни грижи. От нея остават само споменът и надеждата, че ще стигнем онзи етап от човешката еволюция, когато всичко ще бъде възможно.

Всъщност тази идея ала Джордж Оруел внезапно оживя за българския спорт през уикенда. Сякаш всичко се подреди в идеален порядък.

Снимка: Facebook

Само за два дни страната ни се върна 30-ина години назад и спря за миг да се вълнува от политика и тероризъм, за да насочи поглед към… вдигането на тежести и художествената гимнастика.

Безкрайно симпатичният и скромен Васил Господинов спечели сребро от европейското първенство по щанги - един от най-изстрадалите в последно време спортове у нас. Усмихнатият тежкоатлет остана под похлупак покрай множеството допинг скандали. Талантът ни даде глътка свеж въздух и обеща, че има сили да атакува и световния връх. И няма причина да не му вярваме, че някой ден пак ще ни изненада… ей така, от нищото.

Както преди няколко години ни сюрпризира ансамбълът по художествена гимнастика. Оттогава златните момичета са основен елемент на българската спортна гордост.

Наследничките им не се отклоняват от познатата пътека и го доказаха още в първото си по-сериозно състезание. В Италия те дебютираха на Световната купа, и то със злато в многобоя и сребро за съчетанието с обръчи. Медалите върху гърдите на Симона, Теодора, Елена, Мадлен и Лаура са впечатляващи, но главното е друго. Петте възпитанички на Весела Димитрова бяха безапелационни още в събота и изобщо не им личеше, че дебютират! Дали ще успеят да задържат нивото? Повярвайте им!

Още един успех от уикенда не може да бъде подминат. Тервел Пулев записа втора победа на професионалния ринг и продължава да върви уверено към върха, където го чака брат му Кубрат. Сега и пред двамата предстои поредното предизвикателство – да вдигнат на крака „Арена Армеец” на 28 април. Направиха го през декември, сега ги чакаме отново в познатия стил - с гайди и носии, без излишно преиграване. Защото, ако има договор, който е по-важен за двамата братя от този със „Зауерланд”, то той е този с публиката у дома. В него клаузата е една: Да накарат българите да се гордеят.

Снимка: Ладислав Цветков

По същият начин, по който Григор Димитров успя да вдигне на крака залата преди месец, когато спечели турнира в София. Тенис любимецът ни със сигурност е повод за усмивки, дори когато почива и… язди камили в Мароко, например.

На футболния фронт… Да ме извинява Ремарк, но след успеха на малките „лъвчета”, които се класираха на финалите на европейското първенство, 19-годишният Божидар Краев вкара 4 на „Локомотив” Пловдив, а дни преди него 15-годишният Кристиян Добрев от „Ботев” отбеляза срещу „Монтана”.  И на това ако не кажем „нещо ново”…

Плеядата от успехи завърши със злато от световното първенство по щанги за 15-годишния Христо Христов… но за него тепърва ще се говори.

И ако това не стига да сме оптимисти, вечно усмихнатият Димитър Бербатов обяви, че благотворителният мач на 14 юни ще бъде достъпен до телевизионната аудитория чрез каналите на bTV Media Group. Събитие със звезди от калибъра на Райън Гигс, Пол Скоулс, Гари Невил, Едвин Ван Дер Сар, Неманя Видич, Патрис Евра…

Така че магическа пръчка за проблемите няма, но надежда все пак има… За спорта, за света, разкъсван от терористични заплахи, за нас. Стига да я видим! И най-важното – да я оценим, когато ни намигне от някой пролетен уикенд.