Какво се случи на изборите във Великобритания и дали станалото ще промени позицията на Лондон за брекзит, коментира Илияна Димитрова, която отразяваше на живо за зрителите на bTV вота в Обединеното кралство.

– Как се стигна до подобен резултат на изборите в Обединеното кралство?

Резултатите от изборите могат да бъдат обобщени в едно кратко изречение – победа, равносилна на загуба за Тереза Мей. Британският премиер изгуби изборния хазарт, който сама разигра, а консерваторите остават най-голямата партия в британския парламент, но без мнозинство.

Цялата кампания предполагаше, че това ще е „коронация” за министър-председателя и тя ще спечели лесно. Но с тези резултати гласоподавателите показаха, че вотът им не трябва да бъде приеман за даденост.

Изходът от парламентарни избори, които Мей свика три години преди предвиденото, шокира Великобритания, защото от години не е имало премиер, който да влезе в предизборна кампания с такова голямо одобрение и да загуби тази преднина.

Въпреки драматично слабото представяне на изборите обаче, Мей изглежда решена да се задържи на поста си.

– Ще се отрази ли това на преговорите за брекзит?

Неминуемо всичко ще се отрази на преговорите по излизане на Великобритания от ЕС. Тереза Мей се надяваше да превърне този вот във втори референдум, който да ѝ даде повече власт да заеме силна позиция срещу съюза, но претърпя поражение.

Сега брекзит ще зависи от това каква коалиция ще управлява. В предизборната кампания Мей неведнъж предупреждаваше за опасностите от „коалиция на хаоса”, ако опозиционната лейбъристка партия стане най-голямата в парламента. С неочаквана бързина обаче тя влезе в преговори за партньорство със северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която й дава крехко мнозинство в парламента.

–В британския парламент коалициите не са особено често явление, що за партия е новият партньор на Мей?

Парламент, в който никоя партия няма мнозинство, е доста противоречива ситуация в британската политика. Да, британците традиционно не приемат добре идеята за коалиционно правителство. Очаква се евентуалната коалиция с ДЮП да просъществува най-много година или година и половина. Възгледите на двете партии са доста различни.

Демократичната юнионистка партия е малка за мащабите на Великобритания, но пък е водеща политическа сила в Северна Ирландия. В сегашната политическа ситуация за ДЮП, която е за излизане от Европейския съюз, ключов ще бъде въпросът за границата с Република Ирландия.

От друга страна, партията заема доста твърда антиевропейска позиция. Представителите ѝ искат и забрана на абортите, не подкрепят гей браковете и не вярват в глобалното затопляне.

– Изборите ще се отразят и на тежестта на Мей в собствената ѝ партия. Има ли вече кандидати да я заместят на този пост?

Факт, провалът разтърси консервативната партия и много консерватори вече искат оставката на Мей. Те я обвиняват, че е свикала избори без причина и не е подготвила достатъчно добре партията си за тях.

Проблемът на Тереза Мей ще дойде, когато започнат преговорите за брекзит започнат да стават сложни и трябва да се правят големи компромиси. Тогава тя ще има много малко възможности за поемане рискове. Именно тогава и ще стане много уязвима в собствената си партия.

Очакванията са консерваторите евроскептици да застанат зад Мей, защото смятат, че тя е в най-добри позиции да осъществи обещанието в предизборната програма – да извади страната от Единния пазар и от митническия съюз.

Засега обаче като цяло коснерваторите смятат, че да оставят на поста един отслабен премиер на „Даунинг стрийт” сякаш е най-добрата от всички алтернативи.