За първи път от години клубният волейбол в България предизвика сериозен интерес. Организирани агитки, стотици полицаи, жандармерия, журналисти, легенди на спорта – в сряда всички обсадиха „Арена Армеец“. Сякаш в нея щеше да се случи нещо наистина невиждано.

Всъщност ставаше въпрос за едно дерби, в което двата най-титулувани български отбори се срещнаха точно там, където им е мястото – в най-голямата зала в столицата. Този ход беше блестящо използван от техните началници Александър Попов и Владимир Николов. Мачът наистина събра доста повече от обичайното количество публика.
Преди три сезона тази среща се играеше в „Сиконко“ или във „Васил Симов“, а празните места не бяха нещо нетипично. Изведнъж обаче футболните агитки се сетиха, че съществуват и други спортове.

Волейболният ЦСКА все по-често започна да получава подкрепа от организирана публика. Това неминуемо повдигна духа на играчите и ръководството, които от година правят почти невъзможни неща, за да може клубът да съществува.

„Левски“ не остана по-назад. Феновете първо се включиха в кампанията „Никога не ще останеш сам“, за да може баскетболният клуб да продължи дейността си. След това решиха да се отбият и в залата, за да погледат волейбол.

Снимка: Lap.bg

Стотиците полицаи, специалните части, водните оръдия, трите пропускателни пункта и най-вече добрата организация преди дербито предотвратиха сблъсъци преди шоуто. Но не и грозните сцени в залата. 

В края на втория гейм от агитката на „Левски“ беше хвърлена бомбичка, която за щастие само уплаши едно от децата, които гонеха топката. Чиста случайност се оказа, че става дума за Симеон – синът на дългогодишния капитан на „сините“ и президент на клуба в момента – Владимир Николов. Кадрите с разплакания малчуган и разтревожения Владо бързо станаха популярни и се завъртяха в мрежата.

А Мони просто искаше да си свърши работата и пръв да върне отскочилата топка! Оказа се обаче, че заради нея може сериозно да пострада, защото някой екзалтиран привърженик беше решил, че залата - затворено помещение, пълно с хора - е перфектното място, в което да хвърли пиротехника! Много умно, няма що!

Случката беше наистина грозна и остави неприятен отпечатък върху иначе приличната игра, която двата отбора показаха край мрежата.

Снимка: Lap.bg

Всъщност бомбичката беше в отговор на друга, хвърлена от агитката на ЦСКА минути преди Мони да загуби ума и дума от уплаха. Също така никой не обърна внимание на малка групичка от провокатори от страна на „червените“, които решиха, че трябва да приближат врага на възможно най-близко разстояние и да си поиграят с нервите на агитката на „Левски“. Не бяха описани и хвърлените предмети. Запалки, стотинки, дори гланц за устни се търкаляха по пода на „Арена Армеец“.

Преди година на същото дерби, но в зала „Христо Ботев“, „червената“ агитка отпразнува категоричната победа с 3:0 със запалена димка. Понякога хората по трибуните може да са вредни и за самите себе си!

Снимка: Lap.bg

Не ме разбирайте погрешно, любители на пиротехниката! Елате в залата! Пейте! Викайте! Какво е спортът без фенове? Не оставяйте тези момчета около мрежата без аплодисменти, защото те се скъсват от тренировки, за да чуят вашите гласове в едно!

Само, моля най-учтиво, оставете пред залата всичко, което гърми и може да причини наранявания. Забравете там и желанието си да си спретнете меле с противника или да изпочупите съоръженията, които и без това са бреме за касите на клубовете!

Вижте, волейболът не е футбол. В него няма единоборства или непозволени дърпания и щипания зад гърба на съдията. Мрежата определя територията ти, трябва да я уважаваш. За да победиш противника, имаш нужда от добра игра и прецизни действия. Бъдете такива и вие!

Снимка: Lap.bg

Елате с красива хореография, остроумни плакати и добро настроение. Само това! Залата е малка за агресия, а и е опасно. Има твърде много случаи, които да ви висят като обеца на ухото покрай Вечното дерби.

Или просто помислете, че след няколко години вашите наследници ще се гордеят с постиженията на Симеон Николов или което и да е от другите деца около терена. А на вас изобщо няма да ви е приятно, че само няколко секунди са спасили кариерата и живота на бъдещите звезди от изключително глупавото ви решение да хвърлите бомбичка.