Шкембето на Самуел Питър неусетно измести размириците в Харманли като най-обсъждана тема в българското общество. Вярно - нигериецът изглежда абсурдно. На кантара гълташе корема, но по време на самия мач ластикът на гащетата му се озова под поне пет пръста сланина. Истинска сензация е, че този сладък мечо оцеля на ринга цели три рунда. Разочароващ мач срещу нелеп съперник. Нощта на шампионите или нощта на дебелаците?

Отприщените след това реакции обаче преминаха всякакви граници. Съвсем по български. Форумни експерти и шампиони в тежка категория на Световните социални мрежи изпълзяха на припек и вкараха в действие раздвоените си езици. Възмутиха се от скъпите билети. Също и от качеството на бокса. Преброиха по колко са прибрали Кобрата, брат му, Андреа и портиерът на залата. И в заключение обобщиха, че Пулев е слабак, който съвсем резонно е обърсал пода преди две години срещу Владимир Кличко. Един вид - хак да му е, като е такъв тарикат.

Разбира се, всеки има право на мнение. Но подобни дълбоки прозрения без поне бегло познаване на фактологията означават досадно плещене и напразна амортизация на клавиатурите.

Професионалният бокс, особено в тежка категория, е хлъзгава материя. Романтичните времена безвъзвратно отминаха и днес е налице такъв хаос от титли и пояси, че дори познавачите трудно проследяват всичко в детайли.

С победата в събота Кубрат стана интерконтинентален шампион на Световната боксова асоциация, което пък го превърна в официален претендент за титлата на Международната боксова федерация. Как ви звучи това?

За капак човекът, свалил Кличко след цели 11 години на трона - Тайсън Фюри, загуби всичко заради страстта си към кокаина.

Сега предстоят серия мачове за най-различни отличия. На 10 декември в Манчестър Антъни Джошуа ще излезе срещу претендента Ерик Молина - американец с физика, твърде сходна с тази на Самуел Питър. И когато го победи, ще започне подготовката си за сблъсък с Кличко на 29 април на "Уембли".

Към момента поясите на Световната боксова асоциация и на Световната боксова организация са вакантни. Този на Световния боксов съвет е притежание на Дионтей Уайлдър. №1 на Международната боксова федерация е именно Антъни Джошуа.

Добре, в тази ситуация с кого точно трябваше да се бие Кубрат Пулев? Имаше ли смисъл да рискува всичко срещу наистина класен съперник в навечерието на ключовата за категорията 2017 година? Очевидно предстои дебнене и надцакване от големите акули, а погрешното изиграване на картите е чисто самоубийство.

Кобрата отдавна мечтаеше за мач в България. И сътвори шоу - поне тази част, която бе в неговата власт. Гайди, ямурлук, познатите горещи патриотични слова, високо вдигнат над главата шампионски пояс. Какво друго можехме да очакваме при първото боксово събитие от подобен мащаб в пределите на недотам пазарно интересната ни родина?

И ако тези аргументи не са достатъчни, ето какво смятат експертите. Специализираният сайт boxingnewsonline.net озаглави материала си за мача "Кубрат Пулев играе игра на изчакване".

"Мнозина вдигнаха учудено веждите си, когато българинът неколкократно отказа доходен сблъсък с Антъни Джошуа. Още повече специалисти направо не можеха да повярват, когато той обяви, че ще се бие със Самюел Питър. Напълно неадекватният нигериец се отказа след три рунда в един може би ненужен мач. Но има и друга гледна точка. С тази победа Пулев стана задължителен кандидат за двубой за титлата. И по този начин ще спечели повече пари, ако я завоюва.

Има и още нещо. Очаква се да има сблъсък между Джошуа и Владимир Кличко, а победителят ще вземе титлите от IBF и WBA. Ако Пулев победи някого от тях, ще вземе два пояса накуп. Така срещата с Питър се оказва една мъдра прелюдия за изключително важната 2017 г. за българина. В нея залогът ще е истински и далеч по-голям".

Кратко и ясно. Става дума за стратегия и внимателно премислени ходове. И за много пари, естествено. Професионалистите печелят добре и така е редно да бъде. За ужас на дигиталните мрънкалници и вечните конспиратори.