Сред многомилионни сделки в първите дни на зимния трансферен прозорец един футболист отказа да напусне клуба си въпреки умопомрачителната оферта. Кристиано Роналдо загърби 100 млн. евро на сезон от неназован китайски отбор. А „Реал” Мадрид пропусна да заработи 250 млн. евро за голямата си звезда.

В този стокообменен свят е трудно да запазиш страстта към играта. Малцина са онези, които избират футбола пред парите.

Преди Нова година Карлос Тевес се превърна в най-скъпоплатения в света. Аржентинецът замени отбора на своето детство „Бока Хуниорс” за 2-годишен договор с китайския „Шанхай Шенхуа”.

Възнаграждението на Тевес ще бъде в размер на 40 млн. евро на сезон. Сума, която оставя на заден план дори носителите на „Златната топка” за последните 9 години - Меси и Роналдо.

Поне на този етап сценарият някой от двамата да приеме предложение от Китай изглежда абсурден. Излиза, че не всичко се купува с пари.

Разбира се, и сега португалецът получава достатъчно в „Реал”. Да не говорим за рекламните договори и умелите инвестиции. За него предизвикателствата са съвсем различни. Следващите степени в скалата на величието не се измерват в евро или долари, а с титли и отличия.

Още когато премина на „Сантяго Бернабеу” преди 7 години, Кристиано бе привлечен преди всичко от възможността да твори история. Той със сигурност щеше да преживява сносно и със заплатата си в „Манчестър Юнайтед”.

Китай без съмнение полага основите на една забележителна футболна революция. Първите шеметни сделки вече са факт. Кой знае какво още се задава...

Само че милиардерите с кратки имена ще трябва да почакат още. Най-големите – онези, които поддържат магията на играта, остават извън обсега на банковите им сметки.