„Чер печат и цюрюк! Ама аз пак ш’са върна” – фразата е на възрастна българка от ромски произход, която се прибира с автобус от Австрия и разказва как е получила забрана да влиза в страната. А самата случка, разказана ми от познат, е от преди повече от 10 години и времената, когато срамежливо чакахме в преддверието на ЕС. Е срамежливо чакаха едни, а други щедро черпеха от европейската социална система.

Впрочем, именно това черпене стана формалната причина Найджъл Фараж да подеме своята кампания срещу българи и румънци по време на предизборната кампания във Великобриатания преди 2-3 години. Именно с антибългарска и антирумънска реторика той набра такава популярност, че политическият му опонент Дейвид Камерън се принуди да обещае злощастния референдум за брекзита.

Ще кажете, че търся под вола теле. Не съвсем. Българската следа в Брекзита не свършва дотук. Според различни оценки същинското излизане на Великобритания от ЕС трябва да се реализира в средата на 2018-а година. Познайте коя държава е ротационен председател на Съюза по това време... Не знаете, ще ви подскажа... Да, точно така – България!

Всъщност малко преди нас ротационен председател трябваше да бъде Великобритания, но тя се отказа от това си право. В резултат нашето председателство се измести напред. Така вместо „късото”* есенно-зимно председателство (на новоприетите държави от ЕС дават само такова – б.а.), получихме „дългото” пролетно-лятно от януари до юни 2018 г. В резултат ние ще сме в ситуацията да изпратим Добрата стара Англия „с чер печат и цюрюк” от ЕС. А далновидни политици като Соломон Паси вече подчертаха, че е добре да извлечем максимума от тази ситуация, както той го стори с членството ни в НАТО навремето.

La pista bulgara (българската следа – прев. ит.) не свършва дотук. Британците вече отчаяно търсят варианти за лесно пребиваване ЕС и запалиха телефоните на европейските посолства в Лондон. А България може да се окаже един от най-удачните варианти. Неотдавна страната ни въведе схема, според която всеки чужденец, купил у нас имот за не по-малко от 50 хиляди евро, може да получи българска лична карта и право на постоянно пребиваване у нас. Не бих се изненадал доста брекзитнати да пробват този вариант.

Така че... трагедия или не, брекзитът няма да мине по никакъв начин без българска следа! Няма майтап!