Най-вероятно още не сте я научили. Разбираемо е. Това е една от новините, които не са толкова интересни за широката публика. Не генерира огромен трафик за сайтовете. Не е и клюка с жълто-кафяв оттенък.

Tя е от добрите новини. От положителните примери. Очевидно не е особено любопитна - олимпийската вицешампионка в леката атлетика Мирела Демирева отказа премия от клуба си „Берое”, за да може средствата да отиват за организиране на състезание за деца.

Направила го е без излишен шум, без търсене на пиар ефект или нещо подобно. Просто решила, че на този етап децата имат по-голяма нужда от въпросната сума. Разбрахме го не от нея, а от клуба й.

В българския спорт сме свикнали да се говори за недостатъчно финансиране, за липса на средства, за нерегламентирано усвояване и за какво ли още не. Та на този фон постъпката на Демирева ярко изпъква.

За колко други спортисти, доброволно отказали се от пари, се сещате?

За добро или лошо повечето ни сънародници приемат успеха като политане в облаците, обиколка на ВИП-сепаретата в нощните заведения и възможно най-много публикации в лъскави издания с трогателни обяснения за личния живот.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Демирева, която отива на тренировка с колело и въпреки чудесните резултати упорито не иска да променя навиците си, демонстрира как трябва да се държи един голям спортисти в живота. Отлично осъзнава каква е ролята й - без излишно да парадира, тя вдъхновява и мотивира.

За Мирела спечелването на олимпийски медал в най-конкурентния спорт е само част от пътя, а не повод за грандиозно празнуване. Твърди, че логичният журналистически интерес към нея е силно преувеличен и изобщо не е необходим.

Тя не търси излишни награди, слава и пари. Не иска да се променя, просто обича това, което прави. Обича леката атлетика.

Позитивна, чаровна и здраво стъпила на земята - за разлика от другите тя не се е отказала да се състезава за България и успоредно с това чинно да си прибира субсидията от спортното министерство. Тя просто заразява децата с магията на леката атлетика. 

Поведението на Демирева е повод за гордост и размисъл. А с отказа си да полети в облаците ще продължи да бъде един от онези, безинтересните герои. В страната, където по-интригуващи са друг вид спортисти - любители на гонитбата на малки котета.