Ако решите да прекарате отпуската си във Франция или в Ирландия, ще Ви излезе доста по-скъпо, отколкото ако летувате в България или Турция. Разликата в цените възниква най-вече покрай три „артикула”: алкохолни напитки, тютюневи изделия и хранене в ресторант.

Това установява последното проучване на германската фондация „Ханс Бьоклер”, публикувано в медиите.

Според авторите на изследването, едно посещение в супермаркет в Швейцария излиза с около 60% по-скъпо от същия пазар в Германия. Най-ниски в Европа са цените в Македония, следвана от България, Албания и Сърбия.

Четири пъти по-евтин алкохол

За килограм хляб или ориз в Исландия плащате 3,30 евро, докато в Унгария и Литва за същите пари можеш да си купиш три килограма хляб или ориз.

На север особено скъп е алкохолът: половин литър бира както в Исландия, така и в Норвегия струва 2,50 евро, а бутилка маркова водка – 36 евро.

Сравнително евтин е алкохолът в Германия – от западноевропейските страни само испанците пият по-евтин алкохол.

Най-ниски, разбира се, са цените в Източна и Югоизточна Европа, като България е шампион: бирата, виното и концентратите в България струват около четири и половина пъти по-малко, отколкото в Исландия.

Горе-долу същото съотношение е фиксирано и при цените на тютюневите изделия. Кутия цигари в Исландия струва 10 евро, а в България 2-2,50 евро. Тютюнът е още по-евтин в други държави: Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Албания.

Когато 1 = 2 (евро)

В Средна, Източна и Югоизточна Европа са ниски и цените на услугите. В Полша, например, едно мъжко подстригване струва 4 евро, в Унгария – около 6. Нощувките в хотел и храненето в ресторант са особено изгодни в България, Македония и Албания – и отново около четири пъти по-скъпо в Исландия и Норвегия.

Статистиците от фондацията „Ханс Бьоклер” обобщават, че държавите с най-ниски потребителски цени в Европа са България и Македония, а най-скъпо е в Швейцария и Исландия.

За германеца, избрал да почива в България, едно евро в джоба има покупателната сила на 2 евро, а за норвежеца – на цели 3,50 евро.

Изследването не включва данни за доходите, където също има огромни разлики между отделните страни.

Известно е, че България е на опашката по този показател.

Александър Андреев, „Дойче веле”