Поредица от грешки. Въпросът е обаче от незнание или от корист? В Харманли беше въведена карантина. Лекари обаче така и не пристигнаха. Не че на мигрантите вътре им трябваха лекари. Трябва им Западна Европа, искат да стигнат до Сърбия, не искат и не искат в България.

В Харманли уплашени, на жълтите павета - решени да карантинират.

На този фон Германия заяви намерението си да депортира 12 500 афганистанци. Може би сте пропуснали, но миналия месец Европейския съюз сключи споразумение с Афганистан за връщане на мигрантите, на които е отказано убежище.

И ето, Германия вече ще върне над 10 000 души от над 250 000 афганистанци на своя територия. Колко души обаче ще върне България? Колко души вече е върнала България? Само половин самолет? Един самолет? Два самолета? Изчаква ли се нещо?

Дами и господа, eдинственото, което е нужно в случая е да изискваме властите да си свършат работата.  Само тогава може да има мир.

България трябва да мисли за себе си, но това не означава сляпо следване на обърканата европейска политика или задължителна омраза към бежанците. И в двете няма нищо градивно. И в двете има нещо опасно. Това означава твърдост и спазване на законите. Нищо повече.

Тогава имена като Динко, Пинко или Гинко ще наподобяват имена на лекарства за нарушено мозъчно оросяване.

Снимка: bTV

По-малко от 24 часа след бунта в Харманли, турският президент Ердоган за пореден път заплаши Европа, че ще отвори границите. Toва е истинската заплаха. И тя е много по-страшна от Харманли. Дали пък ако това се случи България няма да е принудена да осигури коридор за преминаване на мигрантите към западна Европа, за да запази собствената си сигурност?

Разбира се това може да стане само съвместно със сърбите, които да продължат коридора към своите външни граници? Знам, че това ви звучи невероятно, но аз си мисля, че Балканските държави са обречени на общи и непопулярни действия ако големите не спрат войните, които причиниха.

Ние просто няма да издържим.

България час по-скоро трябва да поиска анулирането на Дъблинския регламент, според който добралите се до западна Европа да бъдат връщани към първата страна, през която са влезли. Защото всяка седмица австрийци и германци ни изсипват хора, на които е отказано убежище и ние няма какво да направим освен да ги приемем обратно.

Хора, които не искат да са тук, не искат да са част от обществото ни, нито от живота ни. За тях нашата страна не означава нищо, те просто не искат да са тук.

Този регламент е нечестен и към нас, и към гърците. Несправедлив е и към италианците.  Нечестно е дори и към хората, които наистина бягат от войната и наистина се нуждаят от нашата закрила. Хората, които искат да останат в България. Те са благодарни, но други са опасни.

Тук няма популярни действия и мерки. Дебела сянка наднича зад събитията в Харманли. Хиляди хора са заложници на чужди войни, а ние сме под обсадата на тези, които в момента говорят „от името на народа". 

Или в „името на народа". Най-много се пазете от тях. Те са много по-опасни от чужденците. Защото те са готови да запалят собствената си страна в тяхно име, а не в името на … народа.