To be or not to be в Европейския съюз - този въпрос британското правителство ще зададе на поданиците на нейно величество Елизабет Втора на 23 юни. Отговорът им изглежда е толкова непредвидим, че дори предизвика присмеха на Кремъл.

Докато Найджъл Фараж и компания мътеха водата край Темза, у нас се размъти Черно море. Там видите ли лошите румънци и турци искали да воюват с Русия, но ние сме били против. И на нас в Русия ни се изсмяха. „България гони НАТО от Черно море”, беше едно от най-красноречивите заглавия, на които попаднах.

И са прави да ни се смеят - концепцията за засилено присъствие на НАТО в Черно море се лансира от месеци. А „румънската” (всъщност вероятно си е американска – б.а.) идея ще бъде обсъдена на форума на върха в Полша идния месец и най-вероятно ще бъде приета.

Нещо повече тук не става дума за румънско-турско-украинско-грузински клуб на черноморските самодейци, а за съвместна групировка кораби под егидата на НАТО с участието на САЩ, Германия, Великобритания, Франция и т.н. на ротационен принцип (защото те нямат право да са постоянно в Черно море – б.а.). А Букурещ е инициаторът именно заради особеностите на морското право. Звучи малко по-различно нали?

Та понеже звучи логично и разумно „румънската” идея вероятно ще бъде приложена на практика, а в крайна сметка и ние ще я подкрепим. Е, едва ли ще пратим своята „армада” срещу Дядо Иван. Но мислите ли, че няма да приемем американския разрушител USS Porter, ако ни дойде на гости в Бургас, да речем?

Аз мисля, че даже няма да ни питат. Просто ще се явят, ние ще ги приемем, а после ще кажем, че така сме се били разбрали от отдавна... както стана с танковете и гаубиците миналата година.

To be or not to be в НАТО... този въпрос нас никой не ни попита през 2004 г., а сега е твърде късно да си го задаваме.

Да му мислят британците...