Първото, което чух за нея, беше, че е най-успялата българка в интериорния дизайн. Така ми представиха Ирина Владимирова, по-известна като Ирина Влади.

Снимка: Ирина Влади, личен архив

Запознахме се лично на снимките за „Жените на България“, които направихме в деня, в който се прибра в България. Ирина умело организира плановете и ангажиментите си между Лондон и София и от работата с нея разбрахме защо е толкова успешна.

Тя е естествена и по усмивката й, а също и по поведението й, личи, че е щастлива, спокойна и удовлетворена от живота си жена. Ирина ни допусна и близо до себе си, като ни покани в дома си. Талантът се криеше във всеки детайл – в картините, в книгите, в цветовете, светлината и начина, по който влиза през прозорците. Интериорът ни разказа твърде много за нея. Домът й издаде, че е с интересна, пъстра, но и балансирана същност.

Различна е тази Ирина…с лична история като от филмите, поднесена едновременно сериозно, но и малко по детски, особено когато се връща към най-милите си моменти. Спомня си прекрасно деня, в който е решила, че ще се занимава с интериорен дизайн.

Била е само на 14, когато отива на ученическа екскурзия в Париж. В разходката е било включено и посещение на къщата на известния френски скулптор Огюст Роден.

„Не знаех дори, че има професия интериорен дизайнер, но помня една от стаите на къщата, която гледаше към двор с дръвчета и рози в различни цветове. Имаше картини, скулптори, светлината се промъкваше романтично и цялостното усещане беше толкова нереалистични, че се замислих колко искам да създавам същата красота след време“, разказва Ирина.

Когато майка й разбира за намеренията й към интериорния дизайн, първо се ядосва, но на следващия ден казва, че й е превела пари, за да замине за Флоренция. Ирина събужда любовта към изкуството и дизайна в Париж, учила е във Florence Design Academy – Флоренция, Италия, а професионалният й път започва в дизайнерска къща 1508 London.

Имало е период, в който е работила и като модел, защото е била привлечена от този свят. За кратко дори е искала да бъде моден дизайнер, но животът я води към интериора.

 

„Ако трябва да върна времето назад и съм изправена отново пред избор, ще избера интериорният дизайн, без никакво съмнение“, казва Влади.

Днес тя може да се похвали, че е творила във всичките направления на интериорния дизайн, но винаги е готова да надскочи собствените си представи, познания и граници. Отворена е към всякакви идеи, създава различни стилове и трудно може да бъде изненадана.