Помните ли Али Макбийл - aдвокатката, в която се превъплъщава актрисата Калиста Флокхарт в един от най-хитовите сериали от края на 90-те. Али е млада, красива и добра в кариерата си, и може би всички, които помним сериала, тайно сме си представяли, че ще бъдем като нея.

Животът на Али, макар и да е просто сценарий, събужда интерес към юридическата професия у Калина, която гледа сериала като дете и мечтае за големи дела в съдебната зала.

Снимка: Евгений Милов

Днес, 25 години след първите епизоди, Калина Михайлова е също млада, много красива и ни кани в частната си кантора, за да направим интервюто за „Жените на България“. Тя е адвокат и се развива повече от успешно, въпреки че представата й за професията се разбива на парчета.

„Вярвах, че ще ходя с токчета, ще нося костюм и ще работя до 17 ч. Е, ходя на високи обувки и съм с костюм в залата, но понякога работя и до 5 сутринта“, разказва Калина. Колкото и да е натоварена обаче, тя е удовлетворена, защото намира смисъл в работата си.

Снимка: Евгений Милов

„С времето се убедих, че съм намерила призванието си. Винаги съм била на страната на истината и справедливостта“, споделя адв. Михайлова.

Спомня си и за трудните моменти по пътя, когато се е сблъсквала с предразсъдъци, само защото е жена, която не отговаря на разбиранията за юрист в България.

Снимка: Евгений Милов

„Срещала съм арогантно поведение у мъжете неведнъж, което се разминава с познанията и егото бива разбито. Но тези битки уморяват. Имало е моменти, в които съм се срамувала, че съм жена“, признава Калина.

За щастие, успява да възвърне самочувствието си и да вярва, че може да постигне всичко, за което се бори. Тя е емоционална и не може да прикрие емпатията и в отношенията с клиентите си.

„Преживявам трудно липсата на справедливост“, откровена е Калина.

Снимка: Евгений Милов

Непримиримостта у нея се усеща. Може би не е случайно, че е посветила себе си на гражданското право, което обича изключително много.

„Аз съм къдрава на емоции. Стремя се да доведа всеки случай до справедливо и морално удовлетворение“, казва адвокатката, която се отличава в сферата си и като един от малкото експерти, практикуващи медицинско право.

Снимка: Евгений Милов

„В семейството ми съм заобиколена от хора в медицината и сякаш исках да избягам от този път, но по стечение на обстоятелствата работя в тази област“, разказва тя. Освен като адвокат, показва знания и като лектор на множество семинари и конференции в сферата на здравеопазването.