Президентът свиква КСНС през февруари по повод финансирането на стратегическите приоритети на България чрез механизмите на ЕС и Договора за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г. Това стана ясно на отчета на държавния глава по повод 2 години от встъпването му в длъжност.

Плевнелиев обяви, че в изминалата година на остро противопоставяне той е останал обединител на нацията и отчете „годината на гражданската енергия” с поглед към „годината на отговорните решения”

Митът, че политическата класа в България трябва да бъде изметена, че е необходима коренна промяна в системата и рестартиране, е особено опасен, заяви той. Решението за България не е през нова доза революции, месии и популисти, а чрез работещи институции.

Плевнелиев отчете 2013 г. като „годината на гражданската енергия”, която по думите му ще помогне 2014 г. да се превърне в година на отговорните решения”.

Според държавния глава изходът лежи в отговорните решения, а самият той не подкрепя конкретни личности в политическия живот. „Ако подкрепях определени политически субекти, бих бил президент-разединител. Направих обратното – подкрепих гражданското общество в неговите искания. Президентът е обединител на нацията, не на управляващите, на една или друга партия”, посочи държавният глава.

Евровотът ще донесе нови СРС-та

В навечерието на изборите за европарламент президентът прогнозира нови политически сблъсъци и скандали, основно чрез СРС, записи и подслушване. „Ние ще видим този сблъсък да се разгори до идващите европейски избори.

Българските граждани трябва да чуят добрите идеи по време на една кампания, но още отсега се започва със СРС-та, записвани разговори, подслушване, скандали, които са ни толкова познати и изместват по-важното”, посочи президентът Росен Плевнелиев.

Вицепрезидентът допълни, че използването на СРС трябва да се постави на консултативен съвет. По темата за енергетиката и новите проекти в сектора държавният глава изрази подкрепата си за „Южен поток”, но при съобразяване на проекта с изискванията на европейското законодателство и изпълнение на проекта по европейските правила и на пазарни цени. „Единственото, което се е променило в ДКЕВР, е че ръководството се е сменило шест пъти”, гласеше коментара му за състоянието на енергийния регулатор.

Плевнелиев изрази тезата, че управляващите са показали, че не правят разлика между такса и данък, а когато не разбират от това, то не разбират от Конституция. Становището му беше в коментар за таксата на ВЕИ, за която той сезира Конституционния съд.
 

Гражданите срещу автобусите

Първите две години от моя мандат преминаха под знака на особено големи предизвикателства, с които се сблъскахме за първи път в нашата най-нова демократична история, а именно: най-тежката световна икономическа и финансова криза, бяхме свидетели на опит да се сблъскат не идеите, а гражданите и автобусите, както и за изкуствено налагане на разделение на обществото, започна Плевнелиев. 

„Беше година на масови протести, три правителства, два парламента и силен миграционен натиск. Безспорно 2013 г. е годината на гражданското общество в България. С действията си гражданите показаха, че се заражда нова съзидателна енергия. Днес гражданската енергия е навсякъде и зависи от всички нас, да я използваме градивно, в интерес на нацията. Протестите наложиха дебата за справедливостта в държавата и чувствителността на обществото към действията на политиците”, отчете държавният глава. 

Комбинация от кризи

В отчета си Плевнелиев обърна внимание и на тежката икономическа обстановка и комбинацията от кризи. „Фалираха банки, държави, поставиха се под въпрос основни ценности”, той, описвайки комбинацията от кризи - вълна от протести, терористичен акт на родна земя, силен миграционен натиск, най-силно противопоставяне и реваншизъм между политическите лидери.

Функционирането на пазарната икономика е затруднено от корупцията, олигархията и монополите. „Това са пречка пред инвестициите. Нуждаем се от ефективни и независими регулатори”, заяви държавният глава. „Политиците трябва не да командват и кадруват съдебната система. Важно е те да заработят за народа, а не за себе си”, добави той.

 „Трябва да бъдем равни с другите европейски народи. Трябва да оздравим българската демокрация, като докажем на себе си и на света, че сме достойни и силни да променим отечеството си и да гарантираме демократичността. 

Държавата трябва да застане зад своето общество”, посочи той. По думите му - бедността не е диагноза и не е присъда. Това, че сме най-бедни в ЕС не означава, че винаги ще е така. Двигателите на растежа са както знаем , инвестициите, експортът и потреблението. „Заради кризата, потреблението и инвестициите вече шеста година остават на ниски нива, а някои непремерени действия на политиците могат допълнително да демотивират потребителите и инвеститорите”, каза Плевнелиев.

Без доверието

Като най-тежък проблем, който трябва да бъде преодолян той разпозна липсата на доверие. „Искането на хората за морал в политиката може да е закъсняло, след толкова много разочарования в годините на прехода, но днес и за в бъдеще то е безспорно. Най-тежкият дефицит днес, най-сериозният проблем, който трябва да преодолеем, е липсата на доверие. Ниското доверие на гражданите затормозява работата на институциите, подкопава основите, на които е изградена държавата, и дава храна на някои от най-уродливите явления в съвременния свят, на които станахме свидетели през годината – ксенофобия, псевдопатриотизъм, безпардонен популизъм, реваншизъм, използване езика на омразата и политически инженеринг, включително и чрез поставяне под въпрос на европейската посока и демократични устои на държавата, както и на основни национал и ценности като толерантност, етно-религиозен мир, уважение към различния и други”, заяви Росен Плевнелиев.

Според държавния глава е важно сега политиците да заработят за народа, а не за себе си.