Животът във Венеция се превръща в постоянен празник с откриването на тазгодишното издание на Венецианския карнавал, който предшества Великденските пости, съобщават ДПА и италиански издания.

Доскоро карнавалът се провеждаше само в продължение на 10 дни, непосредствено преди Великденските пости. От няколко години обаче организаторите удължиха проявата с още една седмица, за да могат повече местни жители и гости на града да се порадват на най-разнородните културни събития и конкурси.

Снимка: Reuters

Тази година основната част от типичните за карнавала във Венеция ритуали и прояви е съсредоточена в седмицата от 18 до 28 февруари.

Тогава ще се състои конкурсът за най-добра карванална маска и костюм, парадът на най-красивите момичета, който ще приключи с избиране на кралица на карнавала, полетите на Ангела и на Магарето, при които от камбанариите на площад Сан Марко и на централния площад на град Местре са спускани известни личности, дегизирани като ангел и като магаре.

Снимка: Reuters

По време на тазгодишното издание на карнавала ще има 140 културни събития и балове из църквите, дворците и площадите на Венеция. Шествия с пищно украсени лодки и гондоли ще има по каналите на града. На 14 февруари, когато се чества Денят на влюбените, ще има специални прояви, посветени на магията на любовта.

Снимка: Reuters

Мерките за сигурност тази година във Венеция са затегнати. Части за борба с тероризма ще бъдат разположени на ключови исторически и културни места в града.